Mačak muftije Zukorlića još uvijek ga čeka na mezaru

Priča o mačku koji je danima nakon smrti muftije Muamera Zukorlića obišla je regionalne medije nekoliko dana nakon Zukorlićeve smrti.

Muftija Zukorlić iznenada je preminuo početkom novembra.

Tužini su bili njegovi prijatelji i poštovaoci u cijelom regionu, a hiljade ljudi na društvenim mrežama dijelili su i fotografije i video snimke njegovog mačka koji se nije želio odvojiti od mezara svog vlasnika.

Pokisli mačak i danas je, sudeći po objavama na društvenim mrežama, tamo gdje je bio prije dva mjeseca.

Iako je muftijin mezar prekriven snijegom, žuti, promzrli mačor ne ide nikuda.

Prema pričama njegovih najbližih muftija Zukorlić bio je veliki ljubitelj životnija, očito, tu mu ljubav jedan od njegovih kućnih ljubimaca vraća na ovaj način. Ne želi otići.

Mačak koji je obišao region

Poštovatelji lika i djela mufitje Zukorlića objavili su hiljade oproštajnih poruka, a na Twitteru je nekoliko dana nakon dženaze objavljena i fotografija mačka koji se ni tada, kao ni sada nije odmicao od mezara.

Korisnici Twittera objavljuju fotografije mačka mufitje Zukorlića koji i po najvećoj kiši ne želi da se odvoji od njegovog mezara.

Ko je bio Muamer Zukorlić?

Zukorlić je Osnovnu školu završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka.

Islamski fakultet, odsijek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016. godine, kada zbog ulaska u politiku najprije zamrzava funkciju, a potom se i povlači s nje.

Uporedo sa funkcijom predsjednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsjednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je “vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“.

Na sajtu Istinomjera se navodi da je bio kandidat na predsjedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 posto) glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016. godine, podseća Istinomjer, najprije se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice.

Ubrzo je podnio i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mjesto savjetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), s ciljem da proširi svoje djelovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji.

Za predsjednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

Bio je poslanik u posljednjem sazivu Skupštine Srbije, nakon što je na izborima lista koju predvodi osvojila četiri poslanička mjesta.

U posljednje vrijeme više puta bio je u žiži javnosti zbog imenovanja članova porodice na visoke funkcije.

Tako je njegova druga supruga Elma Elfić Zukorlić imenovana za pomoćnika ministra prosvjete u Srbiji.

Također, Stranka pravde i pomirenja (SPP) prije nekoliko danas predložila je njegovog sina Usamea Zukorlića za zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije (RIK).