Mirko Okolić reagovao na pokretanje postupka protiv njega zbog centralne ceremonije neustavnog dana manjeg bh. entiteta

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić reagovao je na pokrenuti postupak zbog prisustva centralnoj ceremoniji obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić pokrenuo je postupak i naredio da se to isto učini protiv kadrova u Oružanim snagama BiH.

Okolić tvrdi da je ovaj postupak još jedan dokaz da u BiH ništa ne funkcionira i da je neophodno da svi zajedno sjednu za isti stol i da se dogovore.

Mnogo toga ima da se dogovori u BiH. Bilo bi dobro da se počne od početka koji je, da kažem, najmanje problematičan za dogovor. Sigurno da neće biti ni pobijeđenih ni poraženih u BiH, nego da će biti doneseno kompromisno rješenje koliko se bude htjelo i odlučilo za dogovor kako BiH dalje da funkcioniše“, kazao je Okolić.

Dodaje da ukoliko se to ne desi, BiH će ići u sve veću i veću agoniju.

Tada će morati ili rukovodstvo BiH, ovi koji osporavaju bilo kakve dogovore prekinuti tu agoniju u smislu da pristanu na razne dogovore ili će međunarodna zajednica, koja za sada još šuti, dati znak određenim faktorima u BiH koji uopđte nisu spremni na dogovor, da moraju da se dogovaraju ili neće imati njihovu podršku“, kazao je Okolić za RTRS.

Podsjetimo, nekoliko pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, i to onih na vodećim funkcijama, prisustvovali su jučer defileu povodom neustavnog praznika manjeg bh. entiteta “Deveti januar”.

Inače, u prvim redovima, iza ministra MUP-a Srbije Aleksandra Vulina, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i ostalih funkcionera entiteta Republika Srpska i susjedne Srbije, u uniformama Oružanih snaga BiH svečani defile upriličen u Banjoj Luci povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a pratili su zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić.

Visoki oficiri OSBiH bili su prisutni i na svečanoj akademiji u dvorani Borik.

Pored Kneževića i Ilića, svečani defile su pratili i brigadir Milorad Krajšumović komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.