Muriz Memić nakon današnjeg ročišta: “Mozaik se sklapa i zavjese su sve kraće, a neko zna šta to znači”

Muriz Memić, otac mladića Dženana Memića, nakon današnjeg ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, rekao je da se mozaik sklapa.

Kazao je da smo ranije čuli da su se neki snimci brisali, a danas smo čuli da su se izuzimali bez naredbe.

Samo možemo reći, mozaik se sklapa, zavjese su sve kraće. A zna neko kada kažem zavjese su kraće, razumjet će šta sam ja rekao. Ovo ide svojim tokom, zadovoljni smo, saznat će narod šta su sve bili spremni uraditi, sada idu i svjedoci, i doktori iz Hitne i drugi doktor. Slaže se mozaik“, kazao je Memić.

Nekome je stalo da se istina ne utvrdi

On je naveo da će naredne sedmice svjedočiti pet svjedoka, a to su doktori iz Hitne pomoći.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, komentirao je nezakonito izuzimanje snimaka.

Mi obično kažemo da se pravda provodi ukoliko se vidi da se pravda provodi. Međutim, ovdje se od početka vidi da se pravda ne provodi. Ako znamo da su snimci s hotela ‘Kristal’ uništeni za četiri dana, a da su ovi snimci izuzimani bez ikakve naredbe i da nije utvrđeno gdje se nalaze ti snimci i šta se u originalu nalazi na centralnoj jedinici, znači da je sasvim logično zaključiti da je nekome od početka stalo da se istina ne utvrdi.

Tako da je to pitanje za Tužilaštvo jer očekujemo da se otvori istraga i za ubistvo Dženana Memića, tako da će to biti jedno od pitanja koje se treba riješiti – gdje se nalazi taj snimak, obzirom da smo danas čuli od svjedoka koji ga je skinuo na USB stik da je on to uradio i da je taj stik predao pripadniku MUP-a KS“, kazao je Feraget.

Na pitanje novinara je li uobičajeno da se, kada je u pitanju svjedok Vahidin Memić, ovako kontaktiraju u nekoj istrazi ljudi, kao što je to uradio Hasan Dupovac u subotu navečer.

Sasvim sigurno da nije. To su oni komentari kada vam inspektori kažu da oni ne mogu ništa uraditi bez tužioca.

To je tačno, ali ne znači da neko potcjenjuje inspektore, nego znači da onaj ko je kvalifikovan da ocjenjuje zakonitost nekog dokaza, konkretno istragu vodi i njome rukovodi tužilac, jer tužilac zna kako se na zakonit način izuzimaju i snimci video-nadzora. Hasan Dupovac je rekao svjedoku da se ništa ne sekira, da će tužilac naknadno sve to obezbijediti“, naveo je Feraget.

Rekao je da je jedan dio snimaka kasnije izuziman na zakonit način, a to ne može reći i za snimak sa kuće Šerifa Konjevića koji je ključan.

O tome sam prošli put govorio. Čuli smo više puta da postoje dvije kamere na ulazu koje gledaju jedna u drugu. Prema tome, na tim kamerama se mogao vidjeti i registarski broj kombi vozila. Danas smo čuli da se ne zna boja što je vrlo važno obzirom da je jedan svjedok na Kantonalnom sudu rekao da je Ljubo Seferović vozio plavi kombi.

Danas smo čuli od svjedoka da je to mogao biti tamno-zeleni, tamno plavi ili crni kombi i to je ono što je važno. Svakood nas i ko nije vještak može zaključiti da far i koji je razbijen ne baca isti odsjaj kao far koji nije razbijen.

Čuli smo od svjedoka da farovi nisu bili razbijeni pa je jako interesantno pitanje otkuda zaključak Hasanu Dupovcu da se pogleda da li je far na kombiju razbijen. To su vrlo interesantne stvari jer se sve to dešava 9. februara“, naveo je Feraget.

Kako neko zna da je Renault Clio ako se Alisa ničega ne sjeća

Istakao je da je druga interesantna stvar što se u prvi mah spominje Renault Clio.

Kako neko zna da je Renault Clio ako se Alisa ničega ne sjeća. Dakle, ima čitav niz pitanja koji se sami nameću. Od samog početka se vidjelo da se ovdje pravda ne provodi“, dodao je on.

Danas je trebao svjedok biti i Šerif Konjević, ali je u Njemačkoj. Feraget je rekao da će to svakako upotpuniti sliku obzirom da je Šerif nazvao ovog svjedoka Tarika Hošića.

On će sasvim sigurno potvrditi ono što smo čuli, a vjerovatno i neke druge detalje. Znam da Šerifu neće biti prijatno što je doveden u ovu situaciju da se pojavljuje kao svjedok, ali to je dužnost svakog građanina da se pojavi i svjedoči o onome što je vidio i čuo“, rekao je Feraget, prenosi Avaz.