Novalić i Marić složni: Lana Pudar i Mostar zaslužuju da se izgradi olimpijski bazen

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić sastali su se nakon jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Marić je iznio potrebu i zahtjev za izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru.

Kao što je poznato, Mostar je rasadnik uspješnih sportista i plivača, kao što je upravo plivačica Amina Kajtaz, a danas sa vrhunskim rezultatima blista plivačica Lana Pudar.

Zato Mostar i Lana Pudar zaslužuju da dobiju olimpijski bazen i zbog toga se sredstva za izgradnju trebaju planirati u budžetu, zaključeno je.

Razočaravajuće je pomalo što je sve završilo na “treba planirati”, te nije postavljen niti jedan cilj, pa niti obećanje, kada bi naša “Sirena” mogla dobiti bazen.

Sjajna godina iza Lane

Otvoreno prvenstvo Bosne i Hercegovine bilo je zadnje takmičenje u prošloj godini za Lanu Pudar.

Po svemu 2021. godina bila je posebna za najbolju bh. plivačicu.

Nakon bronzane medalje na SP u ABu Dhabiju, tri medalje sa Evropskog juniorskog prvenstva u Rimu, te bronzane medalje u Kazanju, Pudar je i na Otvorenom prvenstvu Bosne i Hercegovine postala prvakinja BiH u svih šest disciplina koje je plivala, a pored toga oborila i devet državnih rekorda BiH.

Postala je državna prvakinja u svih šest disciplina u kojima je nastupila, a to su discipline; 100, 200 i 400 metara kraul, kao i 50, 100 i 200 metara leđno.

Postavila je devet novih državnih rekorda od čega su četiri u apsolutnoj kategoriji (50m kraul, 100m kraul, 400m kraul, 50m leđno) i pet državnih rekorda u katogoriji juniorki (50m kraul, 100m kraul, 400m kraul, 50m leđno, 100m leđno).

Također, osvojila je i dvije srebrene medalje u štafetama 4x50m slobodno i 4×50m mješovito.