Od ponedjeljka i u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” obrada PCR testova

U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” danas je završena validacija kompletnog procesa PCR testiranja.

Zahvaljujući tome će obrada uzetih uzoraka na koronavirus početi od ponedjeljka, 17. januara, u ovoj ustanovi.

Prema objašnjenju ministra zdravstva KS Harisa Vranića, na početku će se raditi manjim kapacitetom, dok sistem u potpunosti ne profunkcionira.

Uskoro očekujemo da u upotrebi bude i PCR aparat za analizu kojeg je Ministarstvo zdravstva KS preraspodijelilo iz Doma zdravlja u Zavod za javno zdravstvo KS”, najavio je Vranić.

Na ovaj način značajno će se rasteretiti kapaciteti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Obezbijeđeno 8.000 antigen testova

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo KS obezbijedili su 8.000 antigen testova za testiranje.

Oni će biti na raspolaganju građanima u toku dana na svim lokalitetima JU Domovi zdravlja KS, kako bi se mogli testirati, u skladu sa izdatim preporukama o testiranju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

U narednih nekoliko dana planirano je da i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, u saradnji sa UNDP-om, nabavi dodatan broj ovih testova.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ima kapacitet obrade 1.000 uzoraka dnevno za PCR testiranje, a što je u prethodnim danima zbog povećanog broja uzetih uzoraka napravilo zastoj u ovom procesu, pa su građani duže čekali na rezultate ovih testova.

Također, ZZJZ KS i Opća bolnica “Prim. Dr Abdulah Nakaš“ započet će uskoro testiranje i u svojim ustanovama.

Ministarstvo zdravstva KS se nada da će na ovaj način pronaći najbolje rješenje u procesu testiranja građana Kantona Sarajevo.

Najavljuju i kako će nastaviti i sa promptnim djelovanjem na otklanjanju svih ostalih evidentiranih problema sa kojima se građani susreću, kako bi nesmetano ostvarili usluge zdravstvene zaštite.

Gomilaju se neanalizirani testovi

Zbog ograničenog broja PCR testova koje prima Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u ovom trenutku u hladnom lancu u Kantonu Sarajevo se nalazi oko 2.200 uzoraka osoba suspektnih na koronavirus.

Rekao je ovo za N1 koordinator za vakcinaciju u KS Ademir Spahić.

Imamo svakodnevno povećan broj testiranja, samo juče smo imali 1.200, a u hladnom lancu nam je preko 2.200 testova. Na KCUS dnevno možemo poslati 1.000 uzoraka”, rekao je Spahić.

Spahić je ponovio da je u KS obezbjeđeno oko 7.000 antigenskih testova koji će danas biti na raspolaganju zdravstvenim ustanovama. Ipak poziva građane da se ne testiraju bez potrebe.

Za svaki kontakt bez simptoma, ne trebate dolaziti, obzirom da imamo zastoj. Kako bismo pokušali zaustaviti nagomilavanje PCR testova, pokušaćemo to da riješimo antigenskim”, rekao je sagovornik N1.

Spahić je pojasnio da će se i dalje testirati i PCR testovima, ali da će o tome odlučivati doktori porodične medicine, s tim što će testirati oni koji imaju progresivnije simptome.

Ne treba da idemo porodičnom ljekaru, ako imamo blago curenje nosa”, rekao je koordinator za vakcinaciju u KS.

Spahić je dodao da je od početka posljednjeg vala virusa korona povećan broj testiranih, te dodao da je u poslednjih deset dana aplicirano oko 11.000 doza, ali i da se veliki broj građana vakcinisao po treći put.

“Ako vam do ponedjeljka ne bude gotov PCR uradite antigen privatno”

Dok brojevi novozaraženih rastu ne možemo da se ne pitamo imamo li ispravnu epidemiološku sliku.

Na terenu smo se mogli uvjeriti u usporenost sistema, što je posebno primjetno u Novom Gradu, tačnije Saraj-polju.

Uzimanje testa za jednu osobu traje približno deset minuta. Po onome što smo vidjeli prvo se analizira knjižica, zatim se ručno unose podaci, pa tek onda uzima bris. Možda ovo i ne zvuči kao mnogo posla, ali očigledno da oduzima mnogo vremena.

Ipak, tih deset minuta nije ništa u odnosu na vrijeme dok čekate nalaz da li ste zaraženi ili ne.

Veliki broj građana požalio nam se upravo na ovo, ali i na to da su covid pozivni centri prezauzeti i da telefonski ne mogu dobiti pomoć.

Igrom slučaja naša redakcija je već neko vrijeme desetkovana opakim virusom, te dok čekamo nalaze nekako se snalazimo i radimo od kuće dok članovi koji nisu zaraženi na terenu obavljaju i ono što im nije u opisu posla.

Nakon što nam, sada već treći dan nisu stigli nalazi pozivamo covid pozivni centar i nakon nekoliko sati stupamo u kontakt gdje nam kažu da nam nalazi nisu gotovi.

Istakli smo da smo čak u ponedjeljak testirani dobijamo frapantan odgovor: “Ukoliko ne bude do ponedjeljka (sedam dana op.a.) gotov nalaz uradite privatno antigen“.

Šta je sa građanima koji nemaju novac za privatno testiranje i ovise o onome što dobijaju besplatno a što su tokom života platili? 

Šta da mislimo o trenutnoj epidemiološkoj slici ako nemamo realan prikaz stanja? Dakle mi bismo tek nakon sedam dana mogli postati dio statistike koja će nam poslužiti da se dalje borimo s covidom? 

Da li smo svjesni da smo crna rupa Europe, drugi s najvećom stopom smrtnosti i da se ove stvari moraju rješavati?

Bezbroj je pitanja, premalo odgovora…