Oglasio se Konaković o Fortinoj izjavi: Treba napraviti razliku između papka i seljaka, SDA brutalno laže

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković jučer se nije oglasio po pitanju nesmotrene izjave premijera KS Edina Forte da su u kulturološkom smislu “seljaci dobili rat”, a što su stranke opozicije iskoristile i ispinovale da se radi o ratu i Armiji RBiH.

NIP, Naša stranka i SDP BiH čine vlast u KS, pa je jasno zašto je javnost tražila i stav koalicionog partnera koji ima najviše ministara u toj Vladi.

Konaković se nakon prespavane noći oglasio na Facebooku sa malo širim objašnjenjem nego što ga je jučer bio ponuditi medijima.

Doduše, obilazio je s delegacijom gradove u RS-u u kojima su povratnici proteklih dana bili izloženi nacionalističkom divljanju i prijetnjama.

Kazao je da se treba napraviti jasna razlika između papka i seljaka.

Svaka javna riječ izabranih zvaničnika se analizira. Jučer je jedna takva izjava premijera Forte izazvala lavinu komentara. Da sam imao vremena komentarisati moj bi komentar bio identičan komentaru Udruženja poljoprivrednika, jedinom razumnom saopštenju koje sam vidio. Saopštenju koje pravi razliku između papka i seljaka, kratko i precizno“, kazao je Konaković.

Dodao je da se prostor u britanskom listu mogoa mnogo bolje iskoristiti.

Možda bih još samo dodao da se prostor koji dobiješ u Guardian-u može bolje iskoristiti i da u tom prostoru treba poslati pozitivne poruke o našoj domovini, promovisati njene vrijednosti i potencijale. Prije nego se rasprava razvila u tom pravcu nekoliko zastupnika/ca i članova SDA su brutalnim lažima, onako kako to često rade, izjavu o ratu protiv šunda u Sarajevu povezali sa agresijom na BiH“, dodaje.

Dodaje da su iz Stranke demokratske akcije još jednom zloupotrijebili “našu časnu borbu, šehide, poginule borce, Armiju RBiH i druge simbole u korist prikupljanja jeftinih političkih poena i diskreditacije političkih rivala“.

Kazao je i da su na najgori mogući način su slagali.

Stižu i zvanična saopštenja iz SDA, SBB i SBiH. Ne čudi da SDA sa ove dvije stranke/satelita reaguje slično. Identična saopštenja, prepuna ‘brige za borce’ i uvreda na račun premijera, svi naravno traže ostavku. Ako baš niko od njih ne govori engleski ili ne poznaje nekoga ko govori engleski, bruka je“, naveo je između ostalog Konaković.

Oglasio se Forto ranije

Nakon što je nesmotrena izjava premijera Kantona Sarajevo, Edina Forte, izazvala brojne reakcije u društvu, on se oglasio na društvenim mrežama.

Pojasnio je šta je zapravo želio reći, ali i ukazao na generalni problem s kojim se on susreo, a mediji susreću svaki dan “treba čitati do kraja”.

Naime, Forto je u intervjuu govorio u najvećoj mjeri o turističkom i ekonomskom razvoju Sarajeva, ali je u jednom trenutku spomenuo i to da je glavni grad Bosne i Hercegovine nekada bio centar rock i pop muzike, ali da je to sada nestalo.

Izgleda da su ljudi sa sela dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično – ja sam u politici da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici”, rekao je u intervjuu Forto.

Danas se oglasio na Twitteru nastojeći pojasniti šta je zapravo mislio ovom izjavom.

Tema teksta iz Guardiana je naša težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod. Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka”, poručio je Forto.

Šta je Forto rekao?

Premijer Kantona Sarajevo na velikom je udaru kritika zbog jučerašnjeg intervjua za “The Guardian”, kada je prilikom iznošenja svojih stavova o kulturi u Sarajevu rekao da su “seljaci dobili rat”.

Ta se izjava odnosi na to, kako je objasnio premijer, da je Sarajevo bilo centar rock i pop muzike, a danas su neka druga vremena.

Glavna tema intervjua bila je ekonomski i turistički razvoj Kantona Sarajevo, kao i planovi privlačenja investicija kako bi se turistički potencijal kantona maksimalno iskoristio.

Kantonalni premijer se u razgovoru za britanski list prisjetio perioda osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je, kako kaže, Sarajevo bilo kulturno središte bivše države.

Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, jer je to bilo kulturno središte 80-ih godina. Svi su htjeli doći ovdje i raditi ovdje i stvarati u pozorištu, muzici, filmskoj industriji. Čulo se zujanje. Zašto jednostavno ne možemo ponovo stvoriti ovu energiju?”, kazao je Forto.

Zatim je uslijedio dio koji je zaparao, s razlogom, uši većini građana.

Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici“, dodao je Forto.