Ograničena isporuka gasa, nedovoljno za sve kupce u KS

KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo i danas ima ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo.

Te količine su nedovoljne da bi se snabdijeli svi kupci u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do značajnog pada temperatura.

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, KJKP ‘Sarajevogas’ je zatražio od KJKP ‘Toplane- Sarajevo’ kao i od određenih privrednih i poslovnih subjekata koji su veliki potrošači, da ograniče dnevnu potrošnju gasa.

Određeni broj kotlovnica KJKP ‘Toplane- Sarajevo’ je već od jučer prešao na korištenje alternativnih goriva, u skladu sa količinama koje su na raspolaganju potrošačima u Kantonu Sarajevo”, ističu u saopćenju iz Sarajevogasa.

Ukoliko se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, navode, svi potrošači će biti na vrijeme informisani.

Dodaju da o svemu su prethodno obavještena nadležna ministarstva KS i FBiH, kao i kantonalna i federalna Vlada.

Podsjetimo, jučer je premijer KS Edin Forto rekao da će Vlada KS na današnjoj sjednici donijet odluku o dijelu subvencije za plin koji je od novembra do danas poskupio za 37 posto.

Rat saopćenjima “Toplana” i “Energoinvesta”

Jučer je trajao pravi mali rat saopćenjima “Energoinvesta” koji je pokušao prikriti i opravdati svoje greške i “Toplana” koje moraju preći na alternativna goriva.

Iz “Toplana” su kazali da su njihove korisnike već ranije obavijestili zbog reducirane isporuke prirodnog gasa od strane “Energoinvesta“, te da su bili prinuđeni da na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vršiti zagrijavanje putem alternativnog goriva.

Predstavnici ‘Energoinvesta’ koji navode da su KJKP ‘Toplane – Sarajevo’ bespotrebno uznemirili javnost te da nepripremljenost kada je u pitanju nabavka alternativnog goriva žele prebaciti na nedovoljne količine gasa, što apsolutno nije tačno“, saopćeno je iz “Toplana”.

Dodaju da alternativna goriva koriste samo kada je tehnički nemoguće koristiti prirodni gas.

‘Toplane – Sarajevo“ kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, iz razloga efikasnijeg rada postrojenja kao i iz opšte poznatih razloga ekološke prirode a alternativna goriva samo u slučajevima kada je tehnički nemoguće snadbijevanje prirodnim gasom.

Budući da je sada slučaj da zbog neznanja i nesposobnosti dobavljača da obezbijedi dovoljne količine gasa u januaru mjesecu, KJKP ‘Toplane – Sarajevo’ su prinuđene da zagrijavanje vrše putem alternativnih goriva, kako bi korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije“, kazali su.

Napomenuli su “Energoinvest“ da alternativna goriva nisu trajno rješenje za proizvodnju toplotne energije u Kantonu Sarajevo, te se iz tih razloga svake godine unaprijed planiraju količine gasa za potrebe Toplana prema dobavljaču a ne kako “Energoinvest“ navodi “da se izbjegne naručivanje dodatnih količina gasa“ prelaskom na alternativna goriva.

Ovim putem pozivamo predstavnike ‘Energoinvest’ da posjete ‘Toplane Sarajevo’ kako bi se uvjerili koliko kotlovskih postojenja vrši zagrijavanje putem alternativnih goriva“, poručili su.

Energoinvestove greške preko leđa građana

Podsjetimo, “Energoinvest” se danas oglasio i prvo saopćenje “Toplana” ocijenio nepotrebno uznemirujućim.

Dodaju su da to saopćenje prvenstveno ima za cilj da opravda organizacione i poslovne slabosti i nepripremljenost “Toplana” za zimske okolnosti, saopćeno je iz “Energoinvesta”.

Jučerašnji sastanak je imao za cilj i rezultirao je zaključkom da situacije koje se povremeno mogu javiti u periodima ekstremno, niskih temperatura zahtjevaju samo koordiniran pristup učesnika u snabdjevanju, distribuciji i potrošnji gasa, bez nepotrebnog alarmiranja javnosti, jer se radi o uobičajenim i ekonomski opravdanim postupcima koji se primjenjuju svuda u svijetu“, kazali su.

Nermin Džindić je sve znao

Ovo je tek početak daljnjih problema i sa cijenama i sa količinama gasa, kazao je za Patriju Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i učesnik u zadnjih 20 godina svake nabavke gasa.

Kaže da se ovo nikada od 1980. godine nije desilo.

Valjda će nekad neko čuti šta se govorilo od decembra 2020. godine. Ovo se nikad na ovakav način nije desilo od 1980. godine od kada se plin uvozi u BiH. Gasovod poluprazan, a redukcije plina u Sarajevu za Toplane. Kao što sam i javno rekao ministru i medijatoru Nerminu Džindiću, na kraju ću se ja smijati tvojim katastrofalnim odlukama“, poručio je Bečarević.

Tačno je da Sarajevogas ima oscilacije u potrošnji gasa, ali to se rješavalo renominacijama koje su sada ukinute.

Ne možete optuživati Sarajevogas ili Toplane Sarajevo kada u Sarajevo u toku dana temperatura u oscilaciji bude i do 15 stepeni.

Ne možete kriviti nekoga što priroda uradi u jednom danu, ali možete okriviti nekoga ko ne obezbijedi renominacije gasa koje su bile sve dok Energoinvest nije preuzeo posao nabavke gasa. Za sve to postoji dokumentacija BH-Gasa i postoje ljudi koji su renominacije radili sve ove godine.

Postoji vam i sadašnji direktor Sarajevogasa koji je bio i dispečer u BH-Gasu, a koji je u zimskim mjesecima gotovo svakodnevno radio renominacije gasa“, kazao je Bečarević.

On se pita i kako je moguće da je FBiH tj. Energoinvest ograničen na 1,2 mil. sm3 dnevno gasa.

Nikada, ali nikada od 1980. godine niko u BiH nije bio ograničen na 1,2 mil. sm3 dnevno gasa. Sada smo ograničeni i kako sada nema i renominacija sada je problem. Problem koji nikada nije postojao jer kapacitet gasovoda je 1,8 mil. sm3. Problem je zato što Energoinvest ne zna nabaviti gas i zato što je sve što je dobro bilo preko mađarskog pravca sada ukinuto na turskom toku.

O svemu je još u martu 2021. godine ministar Džindić obaviješten i znao je da će se ovo desiti prelaskom na Turski tok, ali bilo je uzalud. Vlada FBiH dala je nalog da se ostane na starom pravcu, ali uzalud. Moja malenkost koja je molila ministra Džindića da ovo ne radi.

Molili smo da se napravi analiza, da se sagledaju sve prednosti i mane prelaska na Turski tok i sada ministar nudi Kantonu Sarajevo da sami nabavljaju gas.

Kuda ministre, kuda kad je sada samo naš pravac snabdijevanja Turski tok, nema drugog. Kako nabaviti drugi gas kada kroz Turski tok ide samo ruski gas. Sve si znao, moj ministre“, istakao je Bečarević.