Općina Stari Grad objavila ulaganja u putnu infrastruktura lani, ovoliko novca je potrošeno

Općina Stari Grad Sarajevo objavila je spisak najvažnijih ulaganja u putnu infrastruktura u ovoj općini i troškove.

Kako navode, od prvog mandata općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, poseban akcenat stavlja se na projekte iz oblasti putne, saobraćajne i komunalne infrasturkture, naročito u padinskim dijelovima općine, a tako je bilo i u 2021. godini.

U prošloj godini u ovoj općini urađeno je 12 ulica ili dijelova ulica, za što je uloženo više od dva miliona konvertibilnih maraka.

Hamdije Kreševljakovića

Projekat rekonstrukcije ulice Hamdije Kreševljaković vrijedan je više od 750.000 KM, a njegov implementator je Direkcija za puteve KS, dok je Općina učestvovala u sanaciji oborinske kanalizacije i armirano-betonske stropne ploče Bistričkog potoka.

Do sada je završena sanacija na dionici od Drvenije do raskrsnice prema trolejbuskom stajalištu na Trgu Austrije.

Također, na dvije dionice urađena je i sanacija armirano-betonske stropne ploče Bistričkog potoka koji protiče ispod dijela saobraćajnice a na kome su evidentirana oštećenja tokom radova, te je nanesen prvi sloj asfalta i ponovo uspostavljen trolejbuski saobraćaj.

Završni sloj asfalta na preostaloj dionici bit će postavljen čim to dozvole vremenski uslovi, a investor tih radova je Direkcija za puteve KS.

Kamenica i Paje malta

Po završetku rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Kamenica i Paje malta izvršeno je njihovo asfaltiranje. Projekat je koštao oko 600.000 KM.

Dariva – Kozija ćuprija

Na saobraćajnici – od mosta na Darivi do Kozije ćuprije dugoj 1.600 metara, urađena je kompletna sanacija sa asfaltiranjem i saniran je pristupni put i plato na Darivi. Projekat je koštao 316.116 KM.

Dariva – Hreša

Asfaltirano je 450 metara saobraćajnice na regionalnoj cesti R447 Dariva – Hreša. Projekat je koštao oko 215.000 KM.

Kečina

Saniran je i asfaltiran dio ove ulice, dužine oko 235 metara. Radovi su koštali 78.200 KM.

Braće Nuhić

Sanirano je i asfaltirano 190 metara ulice, radovi su koštali 64.700 KM.

Nadmejdan

Skinuta je stara, dotrajala i oštećena kocka na saobraćajnici i trotoarima, te izvršeno asfaltiranje u dužini oko 120 metara, vrijednost radova 50.000 KM.

Dio ulice Za Beglukom

I u ovoj ulici je skinuta stara i oštećena kocka na saobraćajnici i trotoarima, te izvršeno asfaltiranje u dužini oko 120 metara, vrijednost radova 50.000 KM.

Bjelavica

Sanirano je i asfaltirano 115 metara ulice, projekat je koštao oko 34.500 KM.

Gornje Biosko

Završena je prva faza rekonstrukcije putne komunikacije u naselju Gornje Biosko. Sanirano je oko 200 metara puta, a projekat je koštao oko 20.800 KM.

Save Skarića

U ulici Save Skarića broj 8, urađen je pristupni put kako bi se olakšao prilaz invalidnoj osobi koja živi u blizini. Projekat je koštao oko 9.000 KM.