Ovo su imena osumnjičenih za ubistvo Kenina Lukača

Osumnjičeni za ubistvo Kenina Lukača, koje se preksinoć dogodilo u sarajevskom naselju Pofalići, su Asmir Murtović zvani Murta, Vedad Višnjić i Sead Adilović, saznaje Avaz.

Murtović je, podsjećamo, brat Adela Kabaša (nekada Murtović, prije nego je uzeo prezime supruge) koji se sumnjiči da je 12. decembra ubio Mehmeda Ramića, bliskog Lukačevog prijatelja.

Još uvijek traje potraga za ubicama.

Utvrđuje se da li se kriju na području KS ili su napustili granicu BiH.

Ko je Asmir Murtović?

Sve bh. policijske agencije su uključene u potragu za Asmira Murtovića, koji je osumnjičen da je iz vatrenog oružja ubio Kenina Lukača u sarajevskom naselju Pofalići.

Murtović je i ranije punio stupce crne hronike.

Prije nekoliko godina hapšen je sa još nekoliko osoba zbog sumnje da su počinili više razbojništava i krađa na području KS.

Također se teretio i za državnje eksplozivne materije i posjedovanje i omogućavanje uživanja droga.

Na području Kantona Sarajevo izvršio je više pljački nad uposlenicima u poslovnim objektima, kao i teških krađa.

Asmir Murtović najvjerovatnije nije direktni izvršilac ubistva Lukača, ali je bio u bijelom Golfu 6 kojim su ubica i pomagači pobjegli.

Asmir Murtović već godinama puni stupce crnih hronika zbog teških krađa i razbojništava.

Dana 20.01.2022.godine u 16.50 sati obaviještena je dežurna služba Treće PU da je u ul. Ruđera Boškovića, područje općine Novo Sarajevo, došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i u pomenutoj ulici zatekli beživotno tijelo lica K.L. rođen 1994.godine iz Sarajeva, čiju je smrt na licu mjesta konstatovao ljekar ekipe ZZHMP Kantona Sarajevo. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je rukovodio uviđajem obavljenim od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz angažman sudskog vještaka medicinske struke.

Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti dva NN lica i lice A.M. rođen 1987.godine iz Sarajeva, za kojim je raspisana potraga“, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Od sinoćnjeg događaja vrlo često možemo na društvenim mrežama vidjeti komentare stanovnika Pofalića koji se žale na probleme koje su imali s braćom Murtović (Kabaš).

Kako smo i ranije pisali, saznaje se iz izvora blisklih istrazi da je Lukač je ubijen ispred Ramićeve kuće.

Njega su sačekali kada je napuštao njegov dom i pogodile hicima svega nekoliko metara ispred.

U Lukača je u prsa ispaljeno više hitaca, nakon čega su počinioci pobjegli bijelim Golfom 6, koji ih je čekao parkiran. Radilo se o klasičnoj sačekuši.

Ko je Adel Kabaš?

Ime Adela Kabaša bilo je potpuno nepoznato u javnosti do ubistva Ramića, ali samo zahvaljujući činjenici da je prije nekog vremena promijenio prezime.

Javnosti je poznatiji pod njegovim ranijim identitetom.

Radi se o Adelu Murtoviću, zvanom Dasta, koji je hapšen nebrojeno puta zbog raznih krivičnih djela, među kojima su i neke od pucnjava u Sarajevu.

Između ostalog, privođen je zbog serije obračuna koji su se prije 10 godina odigrali u sarajevskom naselju Pofalići.

Naime, u oktobru 2011. godine, dogodila se tuča i pucnjava ispred kafića “Music” u ovom naselju, kada su ranjeni vlasnici ovog kafića Muamer Helać, Adnan Korora i Amir Suljović.

Policija je tada privela Suljovića, ali i Adela Murtovića, koji su bili osumnjičeni za pucanje na Helaća.

Dan poslije ispred kafića “Music” je aktivirana ručna bomba.

Međutim, ni tu nije bio kraj obračunima u Pofalićima jer je dan poslije u istom naselju u ulici Ruđera Boškovića ispred kuće Adela Murtovića aktivirana eksplozivna naprava, a nekoliko sati poslije tog događaja upućena je (lažna) dojava o postavljenoj bombi u kafiću “Music”.

Murtović je još kao maloljetnik hapšen zbog sumnje da je u naselju Pofalići pucao na Kerima Hadžovića (22).

Hadžoviću je tada u ulici Reisa Fehima Spahe sasut rafal iz automatske puške “kalašnjikov” u noge.