Pare za PR Vlade Federacije posvađale federalne parlamentarce

Federalni zastupnici u nastavku današnje sjednice razmatraju Nacrt budžeta ovog entiteta za 2022. godinu i prateće zakone.

Na početku rasprave Adnan Efendić, predsjednik Kluba SDA pozvao je da se povećaju sredstva u budžetu za organizacije poput Merhameta i Karitasa, te da se pronađu sredstva za gradski bazen u Mostaru.

Dodao je da manji bh. entitet RS više izdvaja sredstava za Merhamet nego FBiH, te pohvalio nacrt budžeta.

Marijan Klaić, predsjednik Kluba HDZ-a BiH kazao je da je uvjeren da je usporeno negativno djelovanje pandemije koronavirusa na ekonomiju. Klaić je pohvalio rad Vlade FBiH i Ministarstva finansija.

Smatramo da je budžet koji je jedan posto veći u prihodovnom dijelu u odnosu na prethodnu godinu ohrabrujući. Na rashodovnoj strani želim istaći nekoliko stavki od izuzetnog značaja za FBiH. Kapitalna ulaganja su značajno povećana, a posebno za Koridor 5c i brzih ceste, što je vrlo bitno za brži razvoj privrednog sektora.

Bitnim smatramo i planirana sredstva za nova prava stanovništva kao što su borci i porodilje. Nadam se da će socijalna prava pomoći natalitetnoj politici, a posebno želim pohvaliti izdvajanje grant sredstava općinama, gradovima, kantonima i zdravstvenim institucijama u saniranju posljedica pandemije”, dodao je Klaić.

Zaključio je da će Klub HDZ BiH podržati predloženi budžet iako je još u fazi nacrta.

Predsjednica Kluba SBB-a Sanela Prašović Gadžo kazala je da je na prvi pogled budžeta vidjela da se million KM planira za PR Vlade i premijera, te zatražila da se to preusmjeri. Dodala je da je amandmanom tražila da se ta sredstva preusmjere.

U tom amandmanu na Prijedlog budžeta sam tražila da se 900 hiljada KM sa PR-a Vlade preusmjeri udruženjima djece oboljele od raka. Ovim budžetom je Vlada FBiH izdala i povratničku populaciju. Ima u nacrtu još niz stavki koje su sporne, puno je miliona koji se mogu drugačije organizirati i raspodijeliti i sigurna sam da i ministri koji su planirali ovaj budžet znaju. Nije njihova funkcija da samo nekima bude dobro u FBiH, već nam je svima obaveza da izvučemo maksimum da građanima bude bolje”, poručila je Prašović Gadžo.

Replicirao je Asim Kamber iz SDA kazavši da je i ranije reagirao na prijedlog Prašović Gadžo.

Podržavam ovo što je predložila, ali smatram da nije korektno da ona od milion KM Vladi uzima 90 posto, a Vladi FBiH ostavlja 100 hiljada KM i kaže kako je to dostatan iznos. Podsjećam kolegicu Prašović Gadžo da je ona ovaj posao marketinga i promocije radila za tri puta veći iznos.

Ovu se Vladu želi svesti da za promociju transparentnosti izvodi 0,017 posto. Ne mogu da ne upitam znači li to da je kolegica naplatila puno više, jer je i u njeno vrijeme moglo biti puno manje sredstava. Mislim da kolegica treba napraviti amandman u kojem će omogućiti Vladi s najvećim budžetom u historiji FBiH da ima pravo na tu promociju”, poručio je Kamber.

Odgovorila je Prašović Gadžo, poručivši Kamberu da iznosi nešto što nije istinito i tačno.

Ja sam kao Sanela Prašović Gadžo bila izvršni direktor marketinške agencije, pa ne znači da sam ja uzela, a to znaju svi koji imaju firme. Ta firma nikada nije dobila iznose o kojima vi pričate. Sve iznose koje je ikada dobila ta firma, dobila je temeljem javnih poziva, nije niko nikome davao. Jedan od tih poslova bila je i promocija Sanskog Mosta koji smo dobili od te Općine, tu sam i vas upoznala”, dodala je Gadžo.

Zaključila je da je njena emisija Interview 20 bila najgledanija u regionu, te da je Fadil Novalić tražio da se prekine ugovor između njene kompanije i BH Telecoma na čijem čelu je bio Mirsad Zaimović.

Zaimović je kazao da je ugovor istekao, a da ga nije on prekinuo.

S obzirom da je Kamber spominjao i kadrove SDP-a kao osobe koje su trošile sredstva za promociju Vlade FBiH, replicirao mu je i Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP-a BiH, kazavši da je Kamber nemušto i nepovezano govorio i da nije sramota ćutati kada se nema šta reći.

Doveli ste nas kolega Kamber u situaciju da govorimo koliko je suludo trošiti milion KM na promociju Vlade. Vjerujem da bi vam i premijer i Vlada rekli da ih ne branite. Nemojte nas opterećavati nebuloznim stvarima. To nike 0,017 posto budžeta, to je bolan million KM za promociju Vlade”, poručio je Mašić.

Replikom na replike odgovorio je Kamber, rekavši da je Prašović Gadžo i ranije pokušala u njemu izazvati stud.

Ni kolegica ni kolega nisu demantirali da su naplatili sredstva iz budžeta Vlade, ni glasnogovornik SDP-a ni kolegica Prašović Gadžo. Ne branim ovdje Vladu, ali nemojmo devalvirati ovu Vladu. Sad ja ovdje trebam ispasti neozbiljan i stidjeti se istine. Molim kolegicu Prašović Gadžo da promijeni amandman”, rekao je Kamber.

Odgovorila je Prašović Gadžo kazavši da je jedan od rijetkih, visoko nagrađivanih novinara u BiH i svijetu.

Vi izvlačite grupni iznos za sve kampanje koje smo radili od Ministarstva zdravstva, pa poljoprivrede…Nemojte manipulisati i nemojte firmu poistovjećivati samnom. Pozivam kolege da ne dozvolimo da million KM ode u promociju”, istakla je Prašović Gadžo.

Uključio se ponovo i Mašić rekavši da ne zna kako nazvati osim brutalnom laži jer nikad niko ko je bio PR SDP-a nije imao ugovor o kojima Kamber govori.

Neka neko izađe i kaže gdje će biti utrošen taj milion za PR Vlade FBiH i hoće li FBiH imati neku korist od toga”, poručio je Mašić.

Na sve se nadovezao Dževad Adžem iz DF-a, istakavši da ako ljudi gledaju sjednicu ispade da je skandalozno da premijer Fadil Novalić daje milion KM kako bi sebe predstavio na društvenim mrežama.

Vi koji ste bili ministri znate da se ne plaća promocija premijera i Vlade, plaćaju se stavke svih ministarstava, oglasi, konkursi… a vi ovdje predstavljate kao da se premijer reklamira na društvenim mrežama i tako fingirate situaciju. Ta sredstva koriste službe za transparentnost, nema valjda premijer tal u medijima”, poručio je Adžem.