Po uzoru na Kanton Sarajevo Fadil Novalić traži usvajanje zakona da porodilje dobijaju 1.000 KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je predsjedavajućima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, Mirsadu Zaimoviću i Tomislavu Martinoviću, inicijativu da po hitnom postupku na dnevni red sjednica domova stave usvajanje Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, koji je Federalna vlada utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prošlog mjeseca.

Taj akt uređuje prava i zaštitu porodica i djece, a s obzirom na transfer kantonima koji je planiran u Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu, ovo je ujedno i prilika da se na jednoobrazan način riješi pitanje isplata naknada porodiljama u cijeloj Federaciji BiH.

Naime, uz transfer od 200 miliona KM koliko je za kantone planirano u predloženom ovogodišnjem federalnom budžetu i usvajanje pomenutog zakona koji osigurava jednaku minimalnu pomoć nezaposlenim porodiljama u visini od 30 posto prosječne neto plaće u FBiH, daje se mogućnost svim kantonima u FBiH da porodiljama osiguraju i mjesečne naknade od po 1.000 KM, kako je to zakonskim izmjenama donesenim s krajem decembra 2021. godine predviđeno i u Kantonu Sarajevo.

Uz apsolutno opredjeljenje da sve majke porodilje moraju imati jednaka prava na naknadu u cijeloj FBiH, uputio sam inicijativu predsjedavajućima Zaimoviću i Martinoviću da pod hitno stave na usvajanje Vladin zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom.

Usvajanje tog zakona, kao i ovogodišnjeg federalnog budžeta čiji prijedlog je Vlada FBiH, također, poslala u parlamentarnu proceduru koji uključuje i transfer od 200 miliona KM kantonima, osigurat će se izdvajanje sredstava koje će kantoni moći iskoristiti za naknade svim porodiljama, kako ne bi bile diskriminirane u
odnosu na majke u Sarajevu”, izjavio je premijer Novalić.

Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, osim što osigurava minimum jednakih prava nezaposlenim porodiljama, uređuje i visinu dječijeg dodatka te druge vrste materijalne podrške porodicama s djecom, postupak, uslove i način njihovog ostvarivanja, finansiranje i nadzor.

Cilj je pomoć u podizanju, odgoju, zbrinjavanju te osiguranju približno jednakih materijalnih uslova za zdrav i pravilan psihofizički razvoj za svu djecu.

S obzirom da se ovih dana u javnosti pojavljuju brojne populističke izjave i saopćenja koja imaju očit predizborni prizvuk, ističem da je Vlada FBiH Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u parlamentarnu proceduru poslala 7. decembra 2021. godine. Kako se akt već nalazi u Parlamentu FBiH, smatram neophodnim da se uvrsti na dnevni red narednih sjednica Predstavničkog i Doma naroda, te da se tamo i izglasa njegovo konačno donošenje”, dodao je premijer Novalić.

Iz Naroda i pravde najavili amandmane

Nakon što je Prijedlog budžeta Federacije BiH u parlamentarnu proceduru upućen i zastupnicima u Parlamentu FBiH, dostavljen posljednjeg dana 2021. godine u popodnevnim satima, iz Naroda i Pravde su najavili podnošenje amandmana kojim bi se osiguralo 120 miliona KM podrške za porodilje u cijeloj Federaciji BiH.

Iz Naroda i Pravde ukazuju na činjenicu da je Vlada Federacije BiH po ko zna koji put pokazala netransparentnost i kašnjenje kada je u pitanju priprema i usvajanje budžeta, te i u novu 2022. godinu ulazi bez donesenog budžeta i bez odluke o privremenom finansiranju.

Upozoravamo Vladu Federacije BiH na odredbe Ustava Federacije BiH i situaciju koju su izazvali, a koja može izazvati ozbiljne posljedice po funkcionisanje Federacije, u ionako teškoj političkoj situaciji“, navode iz Naroda i Pravde.

Za porodilje 300 KM, ali samo ako…

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH 29. decembra poslala je u daljnju proceduru prijedlog novog zakona o materijalnoj potpori porodicama s djecom u ovom entitetu.

Navode da je cilj poboljšanje demografske slike i olakšanja svakodnevnice porodicama s djecom.

U oba entiteta u BiH u posljednjem periodu sve se više priča o demografskoj politici te se predlažu zakonska rješenja i odluke čiji je cilj poboljšanje nataliteta u državi.

Tako je i Vlada FBiH nedavno u proceduru poslala prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

Primjenom ovog zakona sva djeca i nezaposleni roditelji na području ovog entiteta imali bi ista prava.

Drugim riječima, novi zakon bi ujednačio situaciju u svim kantonima, s obzirom na to da u nekim porodilje dobijaju novac, a u drugima ne.

Na ovaj način bi se ukinula diskriminacija djece prema mjestu življenja i istovremeno ublažile posljedice siromaštva porodica.

Zakon o podršci porodicama s djecom u FBiH uredit će dva pitanja – pitanje naknada porodilja koje nisu u radnom odnosu te pitanje dječijeg dohotka.

Prosječna neto plata u FBiH za prošlu godinu iznosi 990 KM, što je bila glavna osnovica za obračun ovih osnovnih prava.

Dakle, pravo na dječiji dodatak može ostvariti dijete mlađe od 18 godina ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plate u FBiH.

Pored toga, uslove ispunjava i ako nije smješteno u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu u razdoblju dužem od mjesec.

Da pojasnimo, ako dvočlana porodica ima jednu zaposlenu osoba koja ima minimalnu platu i po svemu sudeći jedva preživljava ne može ostvariti pravo na naknadu.

Visina dječijeg doplatka na osnovu prosječne plate tokom 2021. godine (990 KM) iznosit će oko 60 KM mjesečno (šest posto prosječne isplaćene neto plate).

Vrijedi naglasiti da korisnik ima pravo na osam posto, odnosno uvećani dječiji dodatak, ako je dijete bez roditeljskog staranja ili mu je utvrđen invaliditet od 90 do 100 posto.

Isto važi i za dijete oboljelo od bolesti koje se svrstavaju u kategoriju bolesti većeg socijalno-medicinskog značaja, bolesti ovisnosti, autoimunih bolesti, neizlječivih bolesti…

Prema ovom zakonu, novčana pomoć nezaposlenoj porodilji iznosila bi 30 posto prosječne isplaćene neto plate u FBiH (oko 300 KM mjesečno) te bi se isplaćivala godinu dana.

U Kantonu Sarajevo svakoj porodilji 1.000 KM

Podsjetimo da je u Kantonu Sarajevo dan ranije (28.12.) usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, što između ostalog podrazumijeva da će svaka porodilja dobivati mjesečni iznos (12 mjeseci) u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM.

Iz Naroda i Pravde pozvali su tada Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da slijede ovaj primjer.

Sve porodilje u Kantonu Sarajevo će od 1. januara 2022. imati naknadu u iznosu od 1.000 KM mjesečno.

Iz Vlade Kantona Sarajevo pojasnili su da je ovo odgovor na negativne demografske trendove koji su odlika cijele Bosne i Hercegovine.

U Federaciji BiH je u 2020. godini rođeno 16.167 beba. Za porodiljsku naknadu svih porodilja u trajanju od 12 mjeseci, u iznosu od 1.000 KM, kad bi je Federacija sama željela plaćati, trebalo bi oko 200 miliona KM godišnje.

Kada uračunamo iznose koje kantoni, gradovi i općine već izdvajaju, taj bi iznos bio znatno manji. Pozivamo Vladu Federacije BiH da radi na tome da sve porodilje u Federaciji BiH imaju pravo na naknadu u iznosu od 1.000 KM. Ovo je hitna mjera koja bi znatno doprinijela da se preokrenu negativni demografski trendovi te da sve porodilje u FBiH imaju jednak tretman“, naveli su tada iz Naroda i Pravde.

Opravdanja da novca nema ne stoje, dodaju iz Naroda i Pravde, ukazujući na dvije činjenice.

Prva je, kako kažu, da Vlada FBiH još uvijek nema ni Nacrt budžeta za 2022.

Što jasno ukazuje na to da se budžet donosi potpuno stihijski, uz višemjesečna kašnjenja i bez ikakvog strateškog plana. Druga činjenica je u vezi sa trošenjem budžetskog novca koje je netransparentno, neopravdano i često služi isključivo za brutalnu pljačku građana. Samo bi, recimo, bačeni novac za propali projekt Termoblok 7, više od 230 miliona KM bio dovoljan vjerovatno za dvije godine naknada.

Pljačka na tunelu Hranjen, koji je već koštao 100 miliona KM, a za koji se ne vidi rješenje, dovoljno je za godinu dana ovakvih naknada za porodilje. Na aferi respiratori brutalno je ukradeno 10 miliona KM. Vlada FBiH je izdvojila više od milion KM za reklamiranje Vlade FBiH u izbornoj godini, što pokazuje da novca ima, samo što do porodilja ne može stići zbog pljačke koja traje kontinuirano godinama.

Za koliko još koruptivnih afera o kojim se šuti ili za koje ne znamo, koliko novca pokradenog kroz javna preduzeća, tendere, koliko je to naknada za porodilje ili neku drugu kategoriju? Novca, dakle ima, prestanite krasti i svim porodiljama uvedite jednake naknade“, poručili su tada iz Naroda i Pravde.