Potvrđena naša pisanja: Joe Biden nije odgovorio na pismo bh. dijaspore, radi se o automatskom odgovoru!

Nakon što je jučer bh. dijaspora objavila da su pisali predsjedniku SAD Joe Bidenu, te da su dobili odgovor od njega, Jasmina Cerić, koja živi u SAD, potvrdila je ono što je Sarajevska sehara i pisala.

Radi se o “automatskom pismu Bijele kuće” s potpisom Bidena.

Dobila sam Generalno automatsko pismo od Bijele Kuće na temu Američkih ‘vanjskih poslova’ koje nisam planirala objavljivati jer generalne riječi i sastav pisma nemaju veze sa Bosnom i isto se može aplicirati za sve i jednu zemlju na svijetu, pa čak i Mars, zato i jeste automatski odgovor. Davati lažnu nadu našim sugrađanima, iskrenim borcima, pa i na kraju političarima koji se oslanjaju na Ameriku nije u redu.

Studirajući politiku godinama i bivajući u krugu velikih političara, akademika i profesora, odlično se razumijem u trenutni stav Amerike i Bidena, a to je: da intervencije neće biti. Zašto? Jednostavno zato što pretežno Američki narod ne želi dalje podržavati vojsku da ide van svojih granica na račun onih koji plaćaju porez a to je američki narod (povlačenje iz Afganistana, nedoprinos EUFOR vojnicima u Bosni, nemješanje u Ukrajinu koja je na ivici rata itd.).

Istovremeno trenutna političko-ekonomska situacija u SAD zahtjeva ogromnu koncentraciju ove administracije i to je očigledno u svakodnevnici života u Americi. Od inflacije do milioni propalih malih biznisa, Amerika nema u vidu intervenciju u Bosni, i to je surova istina. Jedino ako se Biden sjeti svoje retorike 90-tih i slučajno se sažali na konto naših pisama. Daj Bože da griješim. (…)”, napisala je Cerić.

Podsjetimo, Sarajevska sehara sinoć je nakon analize pisma objavila članak da se radi o automatskom odgovoru Bijele kuće.

Ako pročitate originalno pismo shvatit ćete da zapravo se uopšte ne spominje Bosna i Hercegovina, već da se govori o planovima i trenutnoj situaciji u kojoj se svijet, ali i Sjedinjenje Američke Države nalaze.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

Hvala vam što ste mi pisali o vanjskoj politici SAD-a. Cijenim vrijeme koje ste odvojili da pišete i pozdravljam priliku da odgovorim.

Izazovi s kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Izbijanje virusa u inostranstvu može izazvati duboku tugu i patnju kod kuće. Konflikt udaljen od jednog kontinenta može stvoriti nemire koji ugrožavaju našu sigurnost. Ekonomski padovi u inostranstvu mogu značiti gubitak poslova i zatvaranje preduzeća u gradovima širom Amerike.

Globalne klimatske promjene već pogoršavaju uragane u Zaljevu, poplave i šumske požare na Zapadu. Nijedna zemlja ne može sama riješiti ove probleme, a Amerika ne može priuštiti da izostane sa svjetske scene. Ulaganje u jačanje našeg liderstva u inostranstvu je takođe ulaganje u jačanje naše sigurnosti i prosperiteta kod kuće.

Kao predsjednik, odlučan sam da popravim naše saveze, obnovim naše vodstvo u međunarodnim institucijama, povratim svoj kredibilitet i opremim američku srednju klasu da uspije u globalnoj ekonomiji.

Čvrsto vjerujem da je naša nacija bolje pozicionirana od bilo koje druge da vodi u 21. vijeku i da bude najveća snaga dobra na svijetu.

Pod mojom upravom, američko političko i ekonomsko vodstvo bit će ukorijenjeno u našim najcjenjenijim vrijednostima: odbrani slobode, zagovaranju mogućnosti, podržavanju univerzalnih prava, poštovanju vladavine prava i dostojanstvenom ophođenju prema svakoj osobi.

Vratili smo diplomatiju u centar naše vanjske politike i posvećeni smo suočavanju sa današnjim globalnim izazovima sa pozicije snage, sarađujući sa našim saveznicima i partnerima.

Također želim biti jasan da nikada neću oklijevati da branim američki narod ili naše vitalne interese, uključujući i korištenje sile kada je to potrebno.

Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta kako bismo zaštitili naše vrijednosti i unaprijedili mir, sigurnost i prosperitet za sve.

Cijenim što ste podijelili svoje stavove sa mnom i imat ću na umu vašu perspektivu o ovim važnim pitanjima dok radimo na ispunjavanju izazova našeg vremena. Neka Bog blagoslovi Ameriku, i neka Bog zaštiti naše trupe, naše diplomate, naše stručnjake za razvoj i sve one koji služe da otklone sve što bi nas ugrožavalo.

S poštovanjem,

Joe Biden”, navodi se u pismu.