Predmet “Dženan Memić”: Na suđenju govorili svjedoci o snimcima s kuće Šerifa Konjevića

U nastavku suđenja u predmetu “Zijad Mutap i dr.” za prikrivanje dokaza o načinu stradanja mladića Dženana Memića, danas su svjedočila tri svjedoka o okolnostima izuzimanja snimaka sa kuće pjevača Šerifa Konjevića i rezidencije Kuvajtske ambasade koje je nalaze u Velikoj Aleji na Ilidži.

Jedan od svjedoka, Tarik Hošić, koji je održavao video nadzor u kući Šerifa Konjevića, posvjedočio je kako je on uz vlasnika kuće, Š. Konjevića, jedini imao kodove za pristup snimaču.

Ustvrdio je da je po pozivu vlasnika, stigao u kuću Konjevića i da je tu zatekao tri policajca, jednog u automobilu i dva unutar dvorišta kuće.

Jedan od njih, prema svjedočenju Hošića, imao je policijske činove.

Hošić je u svjedočenju izjavio da je tokom pregledavanja snimaka od sporne noći, 8. februara, sve vrijeme iza njega stajao jedan policajac.

Kako je kazao na snimcima od sporne noći, u vremenskom periodu koji je od njega zatražen da se pregleda, vidjelo se kretanje dva automobila.

Kako je naveo Golfa 2 crvene boje, i jednog kombi vozila, čiju boju nije mogao precizirati, zbog snimanja noću. Bio je izričit da kombi vozilo nije bilo oštećeno, odnosno da far nije bio oštećen.

Kako je naveo, policajce je upitao da li za pregled snimaka imaju nalog, na šta je dobio odgovor da će to naknadno biti riješeno.

Slično je u svom svjedočenju potvrdio i Amel Serdarević, policajac, koji je s obzirom da je poznavao porodicu Memić i Šerifa Konjevića, čuvši šta se dogodilo sa Dženanom, Hasanu Dupovcu ponudio svoju pomoć u rasvjetljavanju okolnosti.

Kazao je da je kasnije dobio odobrenje da se uputi u kuću Konjevića, gdje je bio prisutan dok je Tarik Hošić sa policajcima pregledavao i izuzimao snimak. Serdarević je ustvrdio da je Dupovac bio također tu dok se pregledavao snimak i da je sa Hošićem bio u prostoriji dok se snimak skidao na USB stick.

Među svjedocima se pojavio i Vahidin Memić, rođak porodice Memić, koji je interesirajući se od događajima od prethodne noći, 8. februara 2016., otišao do kuće Konjevića i tamo zatekao policajce i Tarika Hošića.

Ustvrdio je da je on iz svoje kuće donio USB stick na koji je snimak prebačen. Također, ovaj svjedok, Vahid Memić, posredovao je u odobrenju za skidanje snimaka sa rezidencije Kuvajtske ambasade, s obzirom da je u to vrijeme, bio uposlenik jedne zaštitarske kompanije koja je radila na osiguranju rezidencije.

Snimci su skinuti, uz odobrenje ambasade, te su na CD doneseni u prostorije te zaštitarske agencije.

Naknadno je, iako ga, kako tvrdi svjedok nije poznavao, Memića u nekoliko navrata pozivao Hasan Dupovac, predstavivši se kao šef sektora saobraćajne policije, te mu zatražio da ode do agencije, pregleda snimak i vidi da li na njemu ima automobila Renault Clio, ali da nikako sa tim CD ne dolazi u policijsku stanicu.

Memić je potvrdio da je to i uradio, da pomenutog automobila nije bilo, te je to javio Dupovcu.

Kasnije su kako je posvjedočio Vahidin Memić, snimak izuzet od strane inspektora, opet bez naloga, navodeći da će to biti naknadno riješeno.

Šerif Konjević jedan od svjedoka

Na ročištu se kao svjedok trebao pojaviti i pjevač Šerif Konjević, sa čijeg video nadzora su snimci izuzeti, no nalazi se u inostranstvu.

Naredno ročište je 3. februara u 9 sati, kada će se pred Sudom BiH pojaviti pet svjedoka Tužilaštva BiH, među kojima i ljekari Hitne pomoći.