Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Maria Sassoli

Predsjednik Evropskog parlamenta David Maria Sassoli preminuo je u 65. godini života u bolnici u Avianu u 01:15 sati u utorak ujutro.

Ovo je saopćio njegov portparol Roberto Cuillo na zvaničnom Twitter nalogu.

Sassoli se u bolnici nalazio više od dvije sedmice zbog problema s imunološkim sistemom, a ovo mu nije bio prvi boravak u bolnici u posljednjih nekoliko mjeseci.

Posljednji put se javnosti u ulozi predsjednik Parlamenta obratio polovinom decembra prošle godine kada je prisustvovao posljednjem zasjedanju Evropskog vijeća u 2021.

U septembru prošle godine Sassoli je bio hospitaliziran u Strasbourgu tokom zasjedanja Evropskog parlamenta zbog teške upale pluća i to ga onemogućilo da obavlja dužnost predsjednika Parlamenta na više od dva mjeseca.

Ponovo je u bolnicu smješten polovinom decembrazbog “ozbiljnih komplikacija izazvanih disfunkcijom imunološkog sistema”.

Sassolijeva smrt dolazi tačno sedam dana prije zvaničnog kraja njegovog mandata na čelu Evropskog parlamenta jer je za 18. januar na plenarnoj sjednici Parlamenta bilo zakazano biranje novog čelnika jedne od tri najvažnije institucije Evropske unije.

David Maria Sassoli, rođen je 30. maja 1956. u Firenci u Italiji.

Prije ulaska u politiku bavio se novinarstvom kroz rad u rimskom Il Tempu, 1985. prelazi u Il Giorno gdje u narednih sedam godina kao izvještač svjedoči brojnim historijskim događajima s kraja dvadesetog vijeka uključujući i pad Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

Od 1992. do 2009. godine Sassoli je radio na više novinarskih, uredničkih i rukovodećih pozicija na TG3 i TG1 što ga je učinilo jednim od najpopularnijh italijanskih TV novinara i voditelja.

Od 2009. do smrti Sassoli je u ime Demokratske partije Italije predstavljao distrikt Centralne Italije u Evopskom parlamentu, te je od 2009. do 2014. godine bio šef klub zastupnika Demokratske partije u Parlamentu.

Paralelno s parlamentarnom karijeerom neuspješno se 2013. pokušao kandidirati na predizborima za kandidata za gradonačelnika Rima, ove predizbore završio je drugi iza Ignazia Marina koji je kasnije i postao gradonačelnik.

Početkom jula 2014. godine Sassoli je izabran za potpredsjednika Evropskog parlamenta, a nakon narednih izbora za Evropski parlament 2019.

Sassoli je sa 345 glasova za izabran za predsjednika Evropskog parlamenta i na toj poziciji je naslijedio sunarodnjaka Antonia Tajanija.

U njegovim biografijama se navodi kako je u privatnom životu bio oženjen Alessandrom Vittorini s kojom je imao sina Giulia i kćerku Liviu, te da je bio navijač lokalnog tima ACF Fiorentina.

Također, navodi se da je bio član organizacije “Articolo 21, liberi di…” koja okuplja noivnare, pisce, režisere i advokate u cilju promocije ustavnih principa slobode izražavanja.