Prijatelj nestalog Mateja Periša: “Izgledalo mi je kao da se skriva, dvije osobe koje trče su ključ istrage”

Matej Periš, Splićanin koji je nestao u Beogradu, i dalje je glavna tema u domaćim i regionalnim medijima.

Gotovo svi, od policije, preko porodice – do medija, pokušavaju da slože “slagalicu“ nestanka mladog Splićanina.

Jedan od onih koji zadnjih dana stalno gleda snimke nadzornih kamera iz Beograda koje su dospjele u javnost je i 35-godišnji Splićanin, Matejev prijatelj, koji je govorio za Slobodnu Dalmaciju.

Niko, ali baš niko ne zna gdje je Matej trčeći ‘jurio’ po Beogradu. Niko ne zna gdje je trčao. Jasno je od uličnog videonadzora da nije od nikog bježao, jer ga niko ne prati i ne trči za njim. Ja već danima ‘buljim’ u sve što se može vidjeti i dobiti iz Beograda, ne bih li primjetio nešto na tim snimkama, što niko drugi nije primjetio“, govori 35-godišnji Splićanin.

I primjetio je nešto, kako kaže, što bi moglo biti od krucijalne važnosti, prenosi N1.

Na jednom snimku nadzornih kamera, gdje se vidi da Matej trči lijevom stranom puta, po trotoaru, između zida i parkiranih automobila može se vidjeti da on dolazi gotovo do kraja te ulice, ali sjenka koja se kretala, dolaskom do pred kraj ulice više se ne kreće.

Prema tom snimku Mateja sam zadnji put vidio da se kao ‘skriva’, odnosno ‘nestaje’ između dva parkirana automobila. Kao da je zastao između nekih parkiranih automobila i sagnuo se”, pojašnjava Matejev prijatelj.

Nedugo nakon toga iz suprotnog smjera trčeći dolaze dvije osobe.

Oni trče u suprotnom smjeru s druge strane te ulice i to trče dosta onako uplašeno. Jesu li oni videli Mateja, koji je nedugo prije toga ‘nestao’ među tim automobilima, kako se na nejasnom snimku može vidjeti.

Ne znam zašto, ali imam osjećaj da su oni nešto vidjeli, jer Matej ‘nestaje’ među automobilima neposredno, prije nego što je moguće vidjeti ovo dvoje. Možda su oni ‘ključ’ istrage, možda bi srpska policija njih trebala da pronađe i ispita”, kaže Splićanin.

On je rekao da prijatelji Mateja Periša sa kojima je bio u Beogradu ne žele ništa da pričaju, i da su se povukli u sebe:

Ovo je za njih veliki šok. Ne znaju gdje im je prijatelj, a prije dva meseca im je tragično stradao još jedan prijatelj. Tragedija na tragediju. Dobra je to ekipa mladića, nije im ovo lako da izdrže”.

Objavljeni snimci Mateja Periša

Nakon što su se na srbijanskim portalima pojavile snimke na kojima je navodno nestali Splićanin Matej Periš, njegov otac Nenad Periš za Slobodnu Dalmaciju je potvrdio da je to doista njegov sin na snimkama.

Ipak, plijeni pažnju to što konstantno trči ulicama Beograda.

Mogu potvrditi da je na objavljenim snimkama uistinu moj sin i to i na onima u gradu gdje trči i traži taksi. Ja samo znam da se u klubu ništa pogibeljno nije događalo po njega, ali još uvijek ne možemo rekonstruirati što se događalo poslije i kakav je kontekst koji bi objasnio ovo snimljeno”, rekao je otac mladića za Slobodnu Dalmaciju.

Kaže da je imao loš predosjećaj kada je dolazio u Beograd.

Kada sam dolazio u Beograd imao sam loš osjećaj da se neće sve ovo dobro završiti, ali kako vrijeme prolazi, moje nade su sve veće. Nisu ogromne, prošlo je četiri dana već, ali ne kopne.

Pitaju me zašto policija nije angažirala ronioce? Sava je duboka četiri-pet metara i nije to more da se prostor može ograditi,a i nije bilo neke informacije s brodova da bi bio potreban angažman ronilaca. Pohvalite sve ljude na gostoprimstvu i srdačnosti ovdje u Beogradu kao i policiju koja ozbiljno radi svoj posao”, rekao je Periš.

Demantovao da je rekao da je plivao u Savi

Nenad Periš, otac nestalog Splićanina Mateja negirao je večeras da je rekao da je Matej na snimku na kom nepoznata osoba pliva u Savi.

Ipak, ponovio je da se njegov sin nalazi na snimku na kome se vidi mladić koji trči i zaustavlja taksi.

Neki od medija su danas objavili da je Nenad Periš, otac nestalog mladića izjavio da je Matej i na snimku na kom se vidi kako pliva.

Međutim, Nenad se ponovo oglasio, ovoga puta za Index.hr i demantovao dijelove teksta.

Periš je potvrdio da je mladić koji trči ulicama zaista njegov sin, ali kaže da nikad nije kazao da je on na snimku na kom nepoznata osoba pliva u Savi.

Ne znam što je Slobodna objavila, ali nije na svim snimcima koji su se pojavili Matej. Uz snimke na kojima je on se dovode u vezu i neke koje nemaju nikakve veze s Matejem i ne znam zašto se to radi. Ja za snimak na kom neko pliva u Savi nikada nisam rekao da je u njemu Matej.

Uopšte ne vjerujem da je to snimak od te večeri. Ja sam se interesovao jer me je zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je pet stepeni. Ja sam vaterpolista, cijeli život sam u vodi i nema šanse da tako plivate na temperaturi od pet stepeni ni u ronilačkom odijelu, kamoli bez“, rekao je Periš.

Podsjetimo, Matej Periš, mladić iz Splita, posljednji put je viđen u jednom beogradskom noćnom klubu. U potragu za njim su se uključile i srbijanske vaterpolo legende.

Matej je visok 188 centimetara, ima plave oči i kosu.

Podsjeća na Larsa Mittanka

Jedan svjetski slučaj nestanka, jednako misteriozan, neodoljivo podjsećaj na slučaj Mateja Periša.

Naime, Nijemac Lars Mittank je na bizaran način postao slavan – tako što je nestao.

On važi za “najpoznatiju nestalu osobu na Youtube-u” i misterija njegovog nestanka je izvor mnogih debata.

Rano ujutro 8. jula 2014. godine, Lars Mittank je stigao na aerodrom u Bugarskoj da uhvati let za Njemačku.

Izašao je iz taksija, pokupio svoje torbe i ušao u odjeljenje aerodroma za polijetanja.

Na snimcima sigurnosnih kamera se vidi kako je ušao unutra, a onda kako je iz zgrade izjurio napolje bez prtljaga i otišao što dalje od aerodroma kao da ga neko ili nešto juri.

Izgledao je prestrašeno paranoično i kao da ga je nešto zaposjelo.

Zastao je ispred glavnog ulaza na aerodrom na sekund, a zatim potrčao preko parkinga, popeo se preko ograde sa bodljikavom žicom i nestao u obližnjoj šumi.

Od tada ga niko nikada više nije vidio.

Mitank je u Bugarskoj bio sa pet drugara i svi su bili u kasnim 20-im godinama. Uživali su u odmoru na Crnom moru.

Njegovi prijatelji su rekli da nisu vidjeli nikakve znake čudnog ponašanja za vrijeme odmora, osim onog dana kada je trebalo da leti u Nemačku.

Ako se potvrdi da je na snimkama Matej Periš, ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na nestanak njemačkog mladića Larsa Mittanka na odmoru u Bugarskoj 2014. koji do danas nije pronađen, a koji je zadnji put viđen na kamerama kako naizgled bezrazložno trči.