Pripremite kišobrane: I sutra padavine, intenzivnije u večernjim satima

Danas je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme, dok je u Bosni uz kišu zabilježen i snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 13 sati iznosile su: Bjelašnica -2; Sarajevo, Sokolac 0; Bugojno, Drvar 1; Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla 2; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Gradačac 3; Zenica 4; Mostar 10; Trebinje 12; Široki Brijeg 14; Grude 15; Neum 16 °C.

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i tokom noći u Hercegovini je moguća kiša. U kasnim večernjim satima ili u noći sa petka na subotu u Bosni se očekuje snijeg, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu od 5 do 9, a dnevna od 1 do 6, na jugu do 11 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima je moguć slab snijeg. Jutarnja temperatura oko -1, a dnevna oko 2 °C.

Sladić najavio osjetno hladnije vrijeme

Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je da će od danas biti osjetno hladnije vrijeme sa snijegom.

Zahlađenje će se prema drugom dijelu dana širiti cijelom zemljom, jutra će biti hladna, pretežno oblačna sa snijegom. Nagle temperaturne oscilacije utjecat će na nepovoljnu biometeorološku prognozu. Tokom petka i vikenda očekuju se nove padavine“, prognozirao je Sladić.

Sinoć je u Krajini zabilježen fenomen snijeg sa grmljavinom.

Sladić je naglasio da sinoćnja grmljavina koja je zabilježena u Krajini uz snijeg je bila takva da se uz pripadajući konvektivni razvoj ni samo ljeto ne bi postidilo.

Hladna fronta primjerenija ranom proljeću (aprilu), koja je donijela jedva 2 centimetra u Sarajevu usred januara. O kakvoj mi zimi pričamo“, kazao je.

Istakao je kako se boji da se sve ovo ne svede sada na, kako on kaže “ugriziće”, i da će kao i proteklih godina “opaliti repom” u aprilu, i to mrazom, onda kada ne treba.

No ne mogu je tek tako reći u januaru da je sve gotovo“, zaključio je Sladić.