Programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja Novi Grad omogućio obuku i zaposlenje za još 39 osoba

Općina Novi Grad i ove godine sufinansira program zapošljavanja, obuke i stručnog usavršavanja i nabavke opreme radi zapošljavanja nezaposlenih osoba sa Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

Ugovore o sufinansiranju programa prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja sa poslodavacima potpisao je pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni razvoj Emir Dedović.

Ovim programom će se u narednom periodu obučiti i zaposliti 39 nezaposlenih osoba sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad.

Kurtović Ermin, sekretar Ustanove za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” Sarajevo pozvao je sve nezaposlene osobe sa područja Novog Grada da iskoriste ovu priliku, jave se i izvrše edukaciju za željeno zanimanje.

Ustanova ‘Nova zanimanja’ je registrovana u Kantonu Sarajevo, upisana u registar obrazovanja odraslih Kantona Sarajevo. Bavimo se edukacijom, prekvalifikacijom, dokvalifikacijom i osposobljavanjem, formalnim i neformalnim obrazovanjem odraslih.

Nezaposlenim osobama pored edukacije, nudimo zaposlenje kod poznatog poslodavca, odnosno kod poslovnih saradnika sa kojima mi sarađujemo. U prostorijama ”Nova zanimanja” su osposobljene radionice za sva zanimanja, tako da osoba prođe praktičnu nastavu u potpunosti kako kod nas tako i kod poslodavca“, kazao je Kurtović.

Općina Novi Grad je u periodu 2017 – 2020. godine finansijski podržala ukupno 61 poslodavca, koji su obučili i zaposlili 192 osobe koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

Općina Novi Grad sufinansirala certificiranje četiri novogradske kompanije

Općina Novi Grad Sarajevo 2018. godine je uvela novu podsticajnu mjeru koja podrazumijeva sufinansiranje troškova certifikacije proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga kod akreditovanih agencija za certifikaciju u iznosu do 50 posto, a maksimalno do 2.000 KM po privrednom društvu sa sjedišem na području Općine Novi Grad Sarajevo.

Pravo na sufinansiranje troškova certificiranja ostvarile su četiri novogradske kompanije: Jami d.o.o Sarajevo, Proven d.o.o Sarajevo, Kristal d.o.o Sarajevo i TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica d.o.o Sarajevo.

Vedad Teskeredžić, direktor firme Kristal d.o.o., iskazao je zahvalnost Općini Novi Grad i načelniku Semiru Efendiću za prepoznavanje njihovog rada i pružanje podrške.

Naša firma se bavimi komunalnom uslugom, čišćenjem stambeno-poslovnih objekata, dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom, preseljenjima. Imamo više od 80 uposlenih, od toga 70% su ženska populacija. Pokrivamo teritoriju cijele Federacije Bosne i Hercegovine, dosta je uglednih firmi kojima mi vršimo dezinfekciju, pogotovo u periodu Covida“, kazao je Teskeredžić.