Protesti širom svijeta za BiH: Pročitajte pismo koje su bh. državljani uputili međunarodnim zvaničnicima

Organizatori protesta bh. građana koji se danas održavaju u mnogim gradovima širom svijeta, ali i u bh. gradovima – Sarajevu i Tuzli, uputili su međunarodnim i bh. zvaničnicima pismo u kojem su iznijeli svoje zahtjeve i stavove vezano za trenutnu situaciju.

Protesti se održavaju kako bi izrazili zabrinutost zbog sadašnje političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini.

Već drugi dan protesti se održavaju u Briselu, Londonu, New Yorku, Saint Louiseu, Otawi, Torontu, Portlandu, Bostonu, Rimu, Bologni, Genevi, Parizu, Oslu, Stockholmu, Getebourgu, Beču, Copenhagenu, Sydneyu, Sarajevu, Tuzli i mnogim drugima gradovima širom svijeta.

Građani u ime Platforme BiH i Svijeta za Bosnu i Hercegovinu, pismo su poslali Joeu Bidenu, predsjedniku SAD-a, Antoniu Guterresu, generalnom sekretaru UN-a, Ursuli von der Leyen, predsjednici Evropske komisije, Charlesu Michelu, predsjedniku Evropskog vijeća, Josepu Borrellu, visokom predstavniku Evropske Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Emmanuelu Macronu, predsjedniku Francuske, Borisu Johnsonu, premijeru Velike Britanije, Olafu Scholzu, kancelaru Njemačke, Justinu Trudeauu, premijeru Kanade, Marku Rutteu, premijeru Nizozemske, Magdaleni Andersson, premijerki Švedske, Mariju Draghiju, premijeru Italije, Jonasu Gahr Storeu, premijeru Norveške, Metteu Fredriksenu, premijerki Danske, Scottu Morrisonu, premijeru Australije, Karlu Nehammeru, premijeru Austrije, Željku Komšiću, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Jensu Stoltenbergu, generalnom sekretaru NATO-a, Christianu Schmidtu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu.

U pismu su naveli kako je u oktobru 2021. godine, vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska usvojila plan za uspostavu, kako su naveli, “nečeg što oni nazivaju nezavisna RS u dejtonskoj Bosni i Hercegovini”.

Taj dokument na sedam stranica sadrži konkretne korake za unilateralno, nezakonito i neustavno preuzimanje državnih nadležnosti na fiskalnom, pravosudnom, odbrambenom, sigurnosnom i mnogim drugima poljima.

Ovaj plan je javno dostupan i predviđa, zajedno sa mnogim drugim tačkama, korištenje sile protiv svake državne institucije koja bi pokušala odbraniti ustavni poredak u Bosni i Hercegovini. Provedba ovog plana će izazvati kolaps ustavne i institucionalne arhitekture Bosne i Hercegovine.

To će rezultirati strašnim političkim, ekonomskim i sigurnosnim posljedicama. Uz nekoliko već preduzetih konkretnih koraka, vladajuća koalicija u RS-u jasno je stavila do znanja da svoj plan namjerava provesti”, naveli su.

Podsjetili su i na to da su na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra prošle godine usvojena četiri zaključka o prijenosu nadležnosti.

Čime je to zakonodavno tijelo RS de facto i de jure odlučilo izdvojiti taj entitet iz državnog ustavno-pravnog sistema Bosne i Hercegovine u sektorima pravosuđa, odbrane, sigurnosti i indirektnog oporezivanja.

Nadalje, Narodna skupština RS je zadužila i ovlastila Vladu RS da izradi nove entitetske zakone o Vojsci RS, Obavještajnoj službi RS, Sistemu indirektnog oporezivanja RS, Visokom pravosudnom i tužilačkom savjetu RS te o više od 130 drugih zakona i potrebnih propisa u raznim sektorima kojima će RS ukinuti državne zakone i propise i zamijeniti ih entitetskim.

Budući da ni državni Ustav ni ustav entiteta RS, kao ni državni ni entitetski zakoni ne dopuštaju entitetskim institucijama da donose zakonski važeće odluke ili zakone o pitanjima koja su već usvojena i uređena državnim Ustavom ili zakonima, navedene radnje i odluke Narodne skupštine RS, donesene 10. decembra 2021. godine, predstavljaju nezakonitu uzurpaciju državne ovlasti i krivično djelo protiv ustavnog i pravnog poretka države”, naglasili su.

Potcrtali su da je zemlja uvučena u političku krizu koja prijeti miru te da je sada potreban dobro osmišljen, robustan i koordiniran odgovor samog visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država, Kanade, Evropske Unije i njenih saveznika u NATO-u.

Dosadašnje odsustvo takvog odgovora samo je poslužilo ohrabrivanju ambicija Milorada Dodika i njegove vladajuće koalicije. Naročito zabrinjavaju izjave zvaničnika vlasti u Srbiji, koji su izrazili podršku planu vladajuće koalicije u RS.

Uz to, secesionisti iz RS uživaju podršku Rusije, Kine, čak i nekih država članica EU, poput Mađarske, čiji su otvoreni nacionalizam, ksenofobija i antimuslimanska osjećanja veoma izraženi.

Umjesto odvraćanja, neki u međunarodnoj zajednici samo ohrabruju težnje Milorada Dodika za secesijom i njegovu želju da vremenom uništi Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu. Međutim, postoje veoma ozbiljni razlozi zbog kojih Bosnu i Hercegovinu ne treba samo očuvati kao suverenu državu, već je treba dalje jačati”, mišljenja su.

Na kraju su uputili i četiri zahtjeva međunarodnim predstavnicima u kojima je, između ostalog, zatražen i koordiniran odgovor primarno usmjeren na odvraćanje lokalnih snaga destabilizacije i njihovih stranih mentora.