Reagovali Milan Tegeltija i njegova supruga na uvedene sankcije od strane SAD

“Potpuno je jasno da su sankcije instrument američke spoljne politike i kao takve predstavljaju spoljnu politiku SAD. Zbog toga se ne mogu komentarisati u bilo kojem drugom kontekstu, sem u kontekstu političkog pritiska strane države na unutrašnja politička dešavanja u BiH”, rekao je Milan Tegeltija nakon što su objavljene sankcije SAD-a Miloradu Dodiku, ATV-u njemu i njegovoj supruzi, te Mirsadu Kukiću.

Kaže da nema nikakvu potrebu da se brani.

Potpuno je nebitno na koji način su upakovane i pod kojim izgovorom su uvedene, jer se ne radi o bilo kakvom sudskom ili drugom procesu, u kojem se predočavaju argumenti niti osoba ima priliku od toga da se brani. Prema tome, nemam nikakvu potrebu da se branim, jer bi to bilo besmisleno jer kako rekoh ove sankcije nisu rezultat nekih sudskih postupaka, niti sam imao priliku da u učestvujem u bilo kakvom postupku strane države, nego su rezultat politike koja u sebi sadrži brutalni politički pritisak“, kazao je.

Iako su sankcije vezane za visoku korupciju on je uvjerenja da svoj posao radi čestito…

Svoj sam posao radio i radim čestito, pošteno i u skladu sa zakonom i svojim političkim ubjeđenjima, što namjeravam i da nastavim. Ako sam u ratu mogao da budem vojnik sa puškom u ruci, a imao sam svega 20-ak godina onda, sada u ovim godinama zbog Republike Srpske i mog naroda mogu da izdržim bilo kakve sankcije SAD”, napisao je Tegeltija u objavi Facebooku.

Reagovala i njegova supruga

I Tijana Tegeltija, supruga bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegletija, oglasila se nakon što su SAD uvele sankcije njoj i njenom suprugu.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova SAD je zabranilo ulazak Tijani Tegeltiji u SAD.

Jako sam žalosna. Taman sam htjela doći. Nemojte šta zamjeriti”, napisala je uz emotikone koji plaču od smijeha, slomljeno srce i srce u bojama zastave RS.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD je na listu stavilo Tegeltiju, ali i predsjednika PDA Mirsada Kukića zbog, kako se navodi, njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Njima se onemogućuje ulazak u SAD.

Ranije je Ured za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD (OFAC), u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na listu stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV).

Posljedično današnjoj mjeri poduzetoj u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC.