Samo na jedan način elektroprivrede iz Federacije mogu biti spriječene da kupe akcije HET-a

U povodu informacija da “Elektroprivreda Srbije” kupuje akcije preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), ispred Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo i “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine”, izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sagovornici Buke kažu da po zakonu niko ne može spriječiti elektroprivrede iz Federacije BiH da učestvuju u kupovini akcija.

To može biti spriječeno samo izmjenom odluka o emisiji, te da se umjesto javne ponude, definiše unaprijed poznati kupac koji će kupiti akcije iz ponude koje preostanu nakon korištenja prava preče kupovine.

Naglašavaju i da su tokom jučerašnjeg dana dodatno utvrdili da HET nije u svojim planovima poslovanja, koje su obavezni da sačinjavaju i usvajaju na skupštini akcionara, nigdje planirao dokapitalizaciju.

Vijest da preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) planira da se dokapitalizuje emisijom akcija za čak 435 miliona maraka po ocjeni ekonomiste Damira Miljevića nije ništa drugo nego privatizacija na mala vrata.

Dokapitalizacija HET-a sa iznosom većim od vrijednosti kapitala suštinski predstavlja privatizaciju HET-a na mala vrata, jer će preko 50 posto budućeg vlasništva biti u tuđim rukama, pod uslovom da se Mješoviti holding ne pojavi kao kupac značajnog paketa“, pojašnjava Miljević.

Dodaje da je po dokumentima koji su na raspolaganju vidljivo da je namjena sredstava koja će se prikupiti kroz dokapitalizaciju ulaganje u HE Dabar koja je u 100 posto vlasništvu HET-a, tako da će se budući kupci jednim udarcem dočepati većinskog vlasništva u najboljem sadašnjem i budućem proizvodnom objektu kojim Elektroprivreda Republike Srpske raspolaže.

Da bi se dokapitalizacija realizovala trebalo bi da se pripremi prospekt za emisiju iz kojeg bi trebalo biti jasnije koje su stvarne namjere dokapitalizacije“, jasan je Miljević.

Komentarišući navode da je mogući kupac HET-a Srbija kaže da je to davna Vučićeva želja.

Što se tiče ovih najava, sasvim je moguće, jer je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odavno najavio želju da Srbija kupi neke elektroprivrede ili proizvodne objekte u regionu. Međutim, pored Srbije, moguće je da se pojave i neki drugi ‘investitori’.

Naravno, od svega ovoga najmanje koristi će imati Republika Srpska jer HET kao kompanija u većinskom tuđem vlasništvu neće imati obavezu javnog snabdijevanja privrede i građana i moći će svu proizvedenu energiju slobodno da izvozi, što garantuje sjajne profite vlasnicima.”

Podsjetimo, odluka o II emisiji redovnih (običnih) akcija javnom ponudom pred akcionarima preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje (HET) će se naći na V (petoj) vanrednoj sjednici Skupštine akcionara koja je zakazana za 21.01.2022. godine.