Sarajevo danas blago prodisalo, ukinuta epizoda “Upozorenje”, na snazi ostaje “Pripravnost”

Obzirom na prognoziranu vremensku situaciju, te pad koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, dalo je preporuku ministru komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za ukidanje epizode „Upozorenje“ u zonama A, B, C, D Kantona Sarajevo, uz zadržavanje epizode „Pripravnosti“ u svim zonama.

Tokom jučerašnjeg dana i ranih jutarnjih sati došlo je do značajnog pada koncentracija zagađujućih materija i očekuje se da koncentracije do kraja dana ne prekorače vrijednosti predviđene za epizodu “Pripravnost“, osim eventualno u području mjerenja automatske stanice Ilijaš.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i u narednih 48 sati se prognozira stabilno vrijeme, uz mogućnost periodičnih pojava temperaturne inverzije, što ne bi trebalo doprinijeti daljnjem zagađenju zraka.

Značajna promjena vremenskih uslova koja bi se trebala odraziti povoljno na kvalitet zraka očekuje se u utorak i srijedu sa jačanjem vjetra i pojavom novih padavina.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo konstatovano je da su na automatskim stanicama u Ilijašu, u Hadžićima, na Ilidži i u naselju Otoka zabilježena prekoračenja granične dnevne vrijednosti za PM10 (50 µg/m3) za prethodni dan.

Ostali praćeni polutanti nisu zabilježili prekoračenja graničnih vrijednosti osim vodik sulfid na stanici Ilidža od 8,9 µg/m3.

Novi plan borbe protiv zagađenja

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo sredinom decembra usvojila je inovirani Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu.

Plan uključuje zabranu spaljivanja otpada na otvorenom, kao i mogućnost da vas policajac pošalje na vanredni tehnički pregled ukoliko sumnja na pretjerano zagađenje zbog ispušnih plinova iz vašeg automobila.

Donošenje Interventnog plana je zakonska obaveza, a on se primjenjuje u slučajevima kada su prekoračene dozvoljene vrijednosti zagađujućih materija u zraku koje mogu štetno utjecati na zdravlje stanovništva.

Na bazi stalne analize i ocjenjivanja efikasnosti mjera, kao i rezultata istraživanja koja se provode sa stručnim institucijama, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kontinuirano predlaže inoviranje Plana, kako bi mjere bile što djelotvornije.

U njihovoj provedbi koriste se stečena iskustva kao i prakse drugih evropskih gradova koji se suočavaju sa sličnim problemom.

Kako su tada naveli iz Ministarstva, cilj je jačanje odgovornosti svih subjekata zaduženih za primjenu Plana, ali i unapređenje kolektivne svijesti o važnosti poštivanja mjera u interesu zaštite zdravlja stanovništva.

Pored toga, kontinuirano se prati situacija u vezi sa donošenjem propisa u ovoj oblasti.

Tako je novi Pravilnik o tehničkim pregledima vozila, na osnovu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, omogućio potpunije regulisanje obaveza provjere izduvnih gasova vozila i rad stanica tehničkog pregleda, te samim tim postupanje organa nadležnih za saobraćaj i unutrašnje poslove.

Pravilnik, između ostalog, predviđa da službenici MUP-a KS upućuju na vanredni tehnički pregled vozilo za koje postoji sumnja da izduvnim gasovima prekomjerno zagađuje okoliš, kao i da se intenziviraju ove aktivnosti u slučajevima proglašenja epizoda “Upozorenje” i “Uzbuna”.

Novina je i da je obavezano Ministarstvo saobraćaja KS da izvještava Vladu KS o radu stanica tehničkog pregleda vozila, u vezi sa vršenjem eko-testa, budući da informacije ovog karaktera ne dostavlja Ministarstvo prometa FBiH i pored više upućenih zahtjeva.

Redefinisane su i obaveze drugih subjekata zaduženih za primjenu Plana, među kojima Ministarstva zdravstva KS, Kantonalne uprave civilne zaštite, itd.

Jedna od inoviranih mjera precizira zabranu spaljivanja otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru i u postrojenjima koja nisu namijenjena za spaljivanje otpada.

Mjera se posebno odnosi na pravna i fizička lica koja u svojoj djelatnosti produkuju otpad koji je sagoriv, poput otpadnih ulja, automobilskih guma, ambalaže i sl. Kontrolu na terenu u slučaju kršenja ove mjere vršit nadležne općinske i kantonalne inspekcije.

Propisano je, između ostalog, da je kažnjivo odlaganje vrelog pepela u kontejnere za komunalni otpad, što će biti predmet pojačanog nadzora komunalnih redara.

Sve sumnje za nedozvoljena spaljivanja otpada mogu se prijaviti na Ekotelefon br. 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite broj 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Inovirane mjere detaljnije pojašnjavaju i obaveze nadležnih subjekata u upotrebi “mokrog postupka” za obaranje čestica u zimskoj sezoni, navedeno je, između ostalog.

Novi plan isključuje mogućnost uvođenja sistema vožnje par-nepar u epizodi “Uzbuna”, zbog teškoća u provođenju.