Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Snabdijevanje gasom konačno normalizovano, grijanje građana u Kantonu Sarajevo više nije upitno

Iz Sarajevogasa su obavijestili javnost da je danas počela normalizacija u snabdijevanju prirodnim gasom, tako da nema straha od isključivanja grijanja domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Također, danas će u gasni sistem biti vraćeni svi privredni subjekti.

Obavještavamo sve korisnike prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo da je danas (26. 1. 2022. godine) počela normalizacija u snabdijevanju, kao i stabiliziranje gasnog sistema. Tokom dana, u gasni sistem bit će vraćeni svi privredni i poslovni subjekti koji su zbog ograničene isporuke gasa koristili alternativna goriva, kao i određeni broj kotlovnica KJKP Toplane-Sarajevo“, rekli su.

Očekuje se da će u večernjim satima i sve ostale kotlovnice Toplana, koje su koristile alternativno gorivo, ponovo biti dio gasnog sistema.

Naveli su i da će o svim novim informacijama javnost biti pravovremeno informisana.

Podsjetimo, grijanje građana u Kantonu Sarajevo bilo je upitno jučer, a zbog nedostatka prirodnog gasa.

Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni, a u svrhu kako bi se spriječila obustava grijanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici “Toplana”.

Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM, a bit će plaćeni četiri puta više.

“Sarajevogas” će u narednom periodu poduzeti pravne radnje koje se tiču nepoštivanja ugovora od strane” Energoinvesta”, zbog neisporučenih ugovorenih količina gasa i naknade štete uzrokovane neizbježnom nabavkom dodatnih količina gasa po značajno uvećanoj cijeni.

Podsjećamo, u posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 kubika gasa manje u odnosu na garantovane količine.

Manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika gasa od strane privatne kompanije “Arcerol Mittal”, na ime navodnog remonta.

“Energoinvest” traži da Kanton Sarajevo plaća tržišnu cijenu gasa za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok “Arcelor Mittal” dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani“, kazali su.

Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima zbog reduciranih količina gasa.