Snaga suživota i ljudskosti: Porodica Jašarević 30 godina čuvala ikone i vratila ih pravoslavnoj crkvi

Uoči Nove godine, porodica Jašarević predala je mostarskim sveštenicima dvije stare ikone koje su spašene i sačuvane prilikom stradanja Saborne i Stare crkve u Mostaru.

Riječ je o ikonama Presvete Bogorodice i Svetog velikomučenika Georgija, saopćeno je iz Srpske pravoslavne eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske.

Porodica Jašarević živi u komšiluku Vladičanskog dvora u mostarskom naselju Brankovac.

Domaćin ove porodice, rahmetli Ramiz Jašarević od proteklog rata čuva ove ikone i imao je namjeru predati ikone prilikom svečanog osvećenja Saborne crkve u Mostaru.

Međutim, Ramiz je preminuo prošle godine.

Njegova supruga Jasna i sin Nedžad Jašarević odlučili su ovaj ljudski i komšijski gest obaviti, a povodom završetka građevinskih radova na crkvi i na taj način mostarskim sveštenicima čestitati predstojeće Božićne i Novogodišnje praznike”, kazali su iz Eparhije.

Trideset godina čuvali od uništenja

Skoro trideset godina porodica Jašarević čuvala je ikone iz Saborne crkve koje su u ratnom periodu spasili od potpunog uništenja.

Za njihovo vraćanje čekao se pravi trenutak, a to je potpuna obnova i svečano osvećenje Saborne crkve.

Sve ove godine taj trenutak čekao je Jasnin muž. No nakon njegove smrti, zajedno sa sinom odlučila je ikone predati uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Malo sam imala tremu kad sam ih nosila, jer čuvali smo ih kao nešto sveto, nešto jako bitno, donijeli smo ih tu i ja sam se duhovno jako dobro osjećala. Onda mi je paroh Krulj dao zlatni dukat, rekla sam da je to previše, a on je rekao ne nije previše koliko je ovo vrijedno”, rekla je Jasna Jašarević.

Riječ je o ikoni Presvete Bogorodice koja zbog malog oštećenja zahtjeva restauraciju i ikoni Svetog velikomučenika Georgija koja je jako dobro očuvana.

Govoreći o njihovom vraćanju, mostarski paroh kaže kako se radi se o normalnom, ljudskom i komšijskom gestu.

Svi su se iznenadili za ovaj gest, ali mi koji ovdje živimo, poznajemo ovaj komšiluk, to je za nas nešto potpuno normalno. Ove ikone jesu najvrijednije, jesu kruna obnove, ali ovi ljudi bili su tu kad nam je bilo šta zatrebalo, na primjer kad smo radili Vladičanski dvor od njih smo koristili električnu energiju”, kazao je Branimir Borovčanin, paroh druge mostarske parhije.