Težak udes na Kovačićima, u istoj ulici gdje je ovaj mjesec pješakinja izgubila život

U Zagrebačkoj ulici u Sarajevu večeras je došlo je do teškog saobraćajnog udesa.

Ovo je potvrđeno i iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

“Učestvovala su dva vozila. Povrijeđena su dva vozača. Još ne znamo stepen povreda”, kazali su kratko MUP-a Kantona Sarajevo.

U udesu početkom mjeseca izgubila život pješakinja

U istoj ulici u udesu koji se dogodio 6. januara život je izgubila pješakinja, vozačica Škode je poslije ispitivanja puštena na slobodu.

Dana 06.01.2022.godine u 17,00 sati u ulici Zagrebačka, općina Novo Sarajevo, prilikom kretanja putničkog motornog vozila marke Škoda Octavia, O13-J-408, kojim je upravljala vozač L. Č., rođena 1997.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka, NN ženske osobe.

Od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo konstatovana je smrt pješakinje. Uviđaj na licu mjesta obavili su dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke.

Tijelo preminule je vozilom KJKP ‘Pokop’ prevezeno u prosekturu ‘Bare’“, saopćeno je tada iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Vozačica L.Č. je istog dana u 19:30 sati bila privedena zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 336. stav 4. (Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa), a u vezi sa članom 332. stav 3. (Ugrožavanje javnog prometa) KZ F BiH.

Nakon kriminalističke obrade, ona je otpuštena iz policijskih prostorija.

Zatraženo postavljanje radara

Kako bi se donekle spriječili budući saobraćajni udesi, a samim tim i smanjio broj izgublježnih života građana na Južnoj longitudinali, vijećnik Općinskog vijeća Novo Sarajevo Arslan Dučić ponovo je pokrenuo inicijativu da se na ovoj brzoj saobraćajnici postave stacionirani radari.

To se posebno odnosi na ovu ulicu (Zagrebačka), u pravcu prema OHR-u, gdje se vozila kreću velikom brzinom.

Veliki broj vozila se trenutno kreće brzinom koja je mnogo viša od dozvoljene, a dokazalo se da je najbolji lijek za takve pojave stacionirani radar“, obrazložio je Dučić.

On je pozvao ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu da, u koordinaciji s Ministarstvom saobraćaja, na čijem je čelu ministar Adnan Šteta, što prije postave mjerač brzine na spornoj trasi.

Nadam se da će ovo sve ispratiti mandatar Edin Forto. Vidim da se već prestalo pričati o problemu, brzo se zaboravilo. Ovaj put neću dozvoliti da se preko ovoga samo prijeđe.

Naime, već godinama sugrađani, savjeti MZ, pojedini vijećnici, ali i ja, naglašavamo da se na ovoj dionici vozila kreću brzinom od 60 do 150 kilometara na sat. To je apsolutno neprihvatljivo“, naveo je Dučić.

Posebno mu je, kako kaže, krivo jer nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nisu prethodnih godinu realizirali inicijativu koja bi dovela do smanjenja potencijalno opasnih situacija na dijelu Južne longitudinale.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kazao je da će u ovoj godini sigurnost građana u saobraćaju biti u fokusu resornog ministarstva.

Svakom zahtjevu koji dobijemo posvetimo pažnju. Gdje ima mogućnosti i opravdanja da se radar postavi, spremni smo reagirati“, rekao je Šteta.