U Bosni i Hercegovini otkriven prvi slučaj flurone

Dana 4.1.2022. u uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC Republike Srpske detektovana je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array- respiratorni panel RP2 plus), saopšteno je iz UKC Banja Luka.

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj.

Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od 1 sata.

Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova U Republici Srspkoj koja ima mogućnost ove dijagnostike“, kazali su.

Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama saopšteno je iz UKC Republike Srpske.

U Hrvatskoj ranije jutros otkriven prvi slučaj

Podsjetimo, i u susjednoj Hrvatskoj jutros je otkriven prvi slučaj flurone, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske.

Povećava se broj testiranja, ali i udio pozitivnih testova.

Jučer smo detektirali pozitivitet od 50-ak posto, što je jako puno u odnosu prije tjedan dana, kada je bio oko 30%. Sve je više u porastu zaraza, jednako je u Zagrebu kao i u drugim dijelovima Hrvatske”, rekla je u utorak ujutro za HTV, prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Doktorica Vraneš dodaje da je rijetkost da je netko od covida obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i cijepljeni.

Posebno ako su skloni, ako imaju neku predispoziciju, bilo bi jako važno da prime treću ‘booster’ dozu. Oni koji su cijepljeni, nakon već pet mjeseci, količina protutijela se jako smanjuje, a za neke vrste cjepiva uopće više nema protutijela. Dakle, trebalo se cijepiti i docijepiti”.

Jako se prati što se događa s omikron-varijantom koronavirusa.

To nam je jako važno, da vidimo kada će biti slobodna transmisija, da vidimo kada će omikron cirkulirati među pučanstvom. Detektiramo ga za sada kod onih osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu s osobama iz zemalja gdje on prevladava, ako su putovali, onda u takvoj skupini vidimo da imamo već 20-30 posto pozitivnih na tu varijantu”, kaže doktorica Vraneš.

Omikron se puno lakše širi, lakše se veže, pa je inkubacija puno kraća, otprilike od pet do sedam dana”, dodaje.

Moguće je da će omikron imati blaže simptome kod pacijenata, ali to isto ovisi, ističe, jer primjerice u Velikoj Britaniji gdje je on dominantan, tamo su mnogi “boosterirani”.

Na upit postoji li šansa da se omikron ne proširi u Hrvatskoj, doktorica Vraneš jasno ističe – nema šanse.

Također, potvrdila je da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj flurone – kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom.

Slučaj je registriran u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u Zagrebu.

Šta je flurona i koji su simptomi?

Za razliku od nekih tvrdnji po društvenim mrežama, flurona nije nova varijanta covida-19.

Posljednja otkrivena varijanta covid-19 bila je omikron i Svjetska zdravstvena organizacija od tada nije identificirala nijednu daljnju varijantu.

Naime, kada se u tijelu istovremeno pojave koronavirus i virus gripe, radi se o bolesti zvanoj flurona.

I gripa i covid-19 bolesti su koje pogađaju respiratorni sistem i imaju slične simptome.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, simptomi i gripe i covida različiti su od osobe do osobe, ali postoji grupa istih simptoma koji su zabilježeni kod oboljelih, piše Business Insider.

Oni su: gubitak okusa i mirisa, temperatura i kašalj, otežano disanje, gubitak apetita, stalna bol u prsima.

WHO kaže da se blagi simptomi flurone mogu liječiti kod kuće i da nema potrebe za hospitalizacijom.

Doduše, postoje i teži simptomi flurone, a oni mogu uključivati ​​upalu pluća, miokarditis i upalu srčanih mišića.