U Kantonu Sarajevo protiv koronavirusa vakcinisano 54,58 posto punoljetnog stanovništva

Prema biltenu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo KS, ukupno 182.438 stanovnika Kantona Sarajevo je u potpunosti vakcinisano sa dvije doze.

Od toga, 181.336 osoba je dobi iznad 18 godina, što predstavlja 54,58 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Treću booster dozu je primilo 11.948 stanovnika KS.

Foto: Zavod za javno zdravstvo KS/ Analiza
Foto: Zavod za javno zdravstvo KS/ Analiza

Ovi podaci su prikupljeni kroz Informacioni sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na osnovu kojeg je sačinjen sedmični presjek stanja vakcinacije.

Kako je navedeno, u ustanovama Kantona Sarajevo do sada je ukupno aplicirana 303.201 doza vakcina.

Prema podacima iz spomenutog biltena vakcinacije, na bolničkom liječenju od COVID-19 oboljenja jučer se nalazilo 147 pacijenata.

Foto: Zavod za javno zdravstvo KS/ Analiza
Foto: Zavod za javno zdravstvo KS/ Analiza

Od ovog broja, njih 20 je u potpunosti vakcinisano, što predstavlja 13,61 posto hospitaliziranih, dok je 86,39 posto osoba na bolničkom liječenju nevakcinisano.

Iz Ministarstva zdravstva KS podsjećaju da svi punoljetni građani Kantona Sarajevo mogu primiti i treću dozu vakcine na svim punktovima u domovima zdravlja KS.

Skok novozaraženih i danas

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS saopštavaju da je proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno 360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testiran 1.701 uzorak.

Nije bilo preminulih.

Podsjećama radi, jučer u Kantonu Sarajevo bilo 306 novozaraženih osoba, a zabilježena su i četiri smrtna ishoda.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 137 osoba.

Trenutno je na bolničkom liječenju 128 pacijenata, od kojih je 119 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 81,25 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 78 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 50.

Na respiratoru je 11 osoba, isto toliko ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 2.064 aktivna slučaja Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji su trenutno 2.884 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 72.240 osoba zaraženih koronavirusom i 68.505 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 211, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 350“, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 524 pacijenta, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 1.739 PCR briseva. Zbog velikog broja građana upućenih na testiranje, od danas je u funkciji i drive-in punkt u Novom Gradu.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Novom Gradu i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 1.044 poziva, a obavljeno je i 359 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Tokom jučerašnjeg dana aplicirane su ukupno 1.343 doze vakcina protiv koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravstva KS pozivaju građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.