Uhapšen SDP-ov vijećnik koji je, navodno, pijan fizički napao načelnica SDA

Policija Srednjobosanskog kantona uhapsila je vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Gornji Vakuf zbog jučerašnjeg fizičkog napada na načelnika Općine Seada Čauševića.

Sve je prijavljeno Policijskoj stanici Gornji Vakuf.

Naime, jučer oko 14:30 sati prijavljeno je da je u zgradi Općine K. K. (1992) verbalno, a potom fizički napao načelnika Čauševića.

Tom prilikom Čaušević je zadobio lakše tjelesne povrede.

Policijski službenici su odmah po zaprimanju prijave izašli na lice mjesta, gdje su navodi iz prijave potvrđeni.

Poduzete su radnje, a K. K. je lišen slobode i protiv njega se poduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje.

SDA zatražila reakciju nadležnih

Iz lokalne organizacije Gornji Vakuf/ Uskoplje, Stranke demokratske akcije (SDA), oglasili su se jučer saopćenjem u kojem, između ostalog, tvrde da je napadnut načelnik Općine Sead Čaušević.

Kako su tvrdili iz lokalne zajednice ove stranke sjednici su prisustvovali i vijećnici OO SDP Gornji Vakuf- Uskoplje, koji su na sjednicu došli u vidno alkoholiziranom stanju.

Goran Batinić, predsjedavajući OV-a, nije bio u mogućnosti voditi sjednicu u normalnim okolnostima. Sjednicu je prekinuo nakon što su se vijećnici SDP-a ponašali suprotno Kodeksu Općinskog vijeća i Poslovniku o radu. Vijećnik Kadir Kičin (SDP) je i nakon prekida sjednice nastavio vrijeđati prisutne članove Kolegija, a potom bez ikakvog razloga i povoda fizički nasrnuo na načelnika Općine“, tvrde iz Stranke demokratske akcije.

Pozvali su nadležne organe da reaguju.

Ovim saopštenjem oštro osuđujemo neprimjereno i siledžijsko ponašanje vijećnika Kadira Kičina (vijećnik SDP-a Gornji Vakuf), te pozivamo nadležne policijske i pravosudne organe da poduzmu sve zakonom propisane radnje i mjere zbog ugrožavanja lične sigurnosti općinskog načelnika kao i sigurnosti svih prisutnih u zgradi Općine“, navode iz SDA.

Tvrde da je ovakav čin pokazatelj nemoći.

Ovakav čin jednog općinskog vijećnika neće narušiti međuljudske odnose u našoj Općini kao ni normalno funkcionisanje Općinskog vijeća i administracije Gornji Vakuf-Uskoplje. Smatramo da je ovakav čin izraz nemoći i slabosti opozicije u Vijeću.

Mi ćemo nastaviti sa podrškom uspjesima i projektima, koje trenutna većina zajedno sa načelnikom Seadom Čauševićem provodi u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje“, navodi se u saopćenju SDA.