Vlada KS još nije donijela odluku o subvenciji plina, građani bi mogli plaćati račune veće i do 40 posto

Premijer KS Edin Forto potvrdio je da Vlada KS još nije donijela konačnu odluku kako će odgovoriti na poskupljenje plina.

Za građane KS poskupljenje bi značilo uvećanje računa za 40 posto, ukoliko se ne nastavi subvencija koju je Vlada plaćala za mjesec novembar i decembar.

Podsjećamo, od novembra je plin poskupio više od 23 posto, a od januara ove godine za još 15 posto.

Najveći potrošač plina u BiH je Kanton Sarajevo i građani KS. I ovo je veliki udar na budžete građana i firmi. Mi smo već spriječili jedno povećanje subvencijama.

Mi ćemo u ovim budžetskim raspravama razgovarati unutar Vlade da li možemo i kako bi mogli eventualno amortizirati i ovo dodatno poskupljenje ili možda nećemo biti u mogućnost i nešto od tog dodatnog poskupljenja ćemo možda morati proslijediti prema potrošačima“, kazao je Forto za Polis.

On je podsjetio da je povećana osnovica radnicima koji plaću primaju iz budžeta dok je u preduzećima iz komunalne privrede omogućeno povećanje od 80 odnosno 100 KM upravo zbog povećanja troškova života.

Kanton Sarajevo je bez budžeta za 2022. godinu i na snazi je odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart.

Nema garancije za isporuku

Da pojasnimo poskupljenje i kako dolazimo do povećanja od čak 40 posto.

Kako smo pisali krajem decembra najavljeno je povećanje nabavne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije u Federaciji BiH za 14,95 posto u odnosu na važeću cijenu.

Osim toga, nabavna cijena prirodnog gasa od 01. novembra veća je za 23,5 posto, u odnosu na oktobarsku, što potrošači u Kantonu Sarajevo nisu osjetili zahvaljujući naporima Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada je osigurala sredstva za subvencioniranje dijela cijene prirodnog gasa do kraja tekuće godine.

Sa najavljenim novim poskupljenjem i u slučaju da se ne nastavi sa subvencioniranjem dijela cijene prirodnog gasa, potrošači u Kantonu Sarajevo bi prirodni gas od 01.01.2022. godine mogli plaćati i za 40 posto više”, kazali su tada iz Sarajevogasa.

Kako bi se djelimično ublažio finansijski pritisak na potrošače u Kantonu, Uprava KJKP “Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo je predložila Vladi Kantona Sarajevo da razmotri mogućnost nastavka subvencioniranja dijela cijene prirodnog gasa i u narednoj godini, a u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Predstavnici ‘Energoinvesta’ su putem e-maila obavjestili Upravu Sarajevogasa da ne mogu garantovati dnevne isporuke prirodnog gasa preko 1,2 miliona Sm3 za prvi kvartal 2022. godine za sve svoje kupce, što prema historiji potrošnje u zimskim mjesecima nije dovoljno za uredno snabdijevanje svih potrošača u Kantonu Sarajevo.

U slučaju da se ne obezbijede dodatne količine prirodnog gasa tokom ekstremno hladnih dana, KJKP ‘Sarajevogas’ neće biti u mogućnosti da snabdije svoje velike potrošače, uključujući i KJKP ‘Toplane-Sarajevo’ o čemu je obavještena Uprava ovog preduzeća. Također, o ovim problemima upoznata je Vlada Kantona Sarajevo”, kazali su.