Foto: Vlada KS

Vlada KS na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa

Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni.

Sve u svrhu kako bi se spriječila obustava grijanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici “Toplana”.

Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM, a bit će plaćeni četiri puta više.

“Sarajevogas” će u narednom periodu poduzeti pravne radnje koje se tiču nepoštivanja ugovora od strane” Energoinvesta”, zbog neisporučenih ugovorenih količina gasa i naknade štete uzrokovane neizbježnom nabavkom dodatnih količina gasa po značajno uvećanoj cijeni.

Podsjećamo, u posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 kubika gasa manje u odnosu na garantovane količine.

Manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika gasa od strane privatne kompanije “Arcerol Mittal”, na ime navodnog remonta.

“Energoinvest” traži da Kanton Sarajevo plaća tržišnu cijenu gasa za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok “Arcelor Mittal” dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani“, kazali su.

Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima zbog reduciranih količina gasa.

Toplane imaju alternativnog goriva za dva dana grijanja

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdijevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva KJKP Toplane Sarajevo sa gasnog sistema isključili su sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje.

Zagrijavanje alternativnim gorivima rezultira da se zagrijavanje uspostavi tek od jedan do dva sata.

Međutim, naglim padom gasnog sistema u Sarajevogasu došlo je do isključenja svih naših kotlovskih postrojenja. Pojedini građani nisu imali isporuku toplotne energije, a to je zbog prelaska na alternativna goriva jer uspostava zagrijavanja putem alternativnih goriva traje od 1 do 2 sata. Vršimo zagrijavanje dakle putem alternativnih goriva osim krovnih kotlovnica koje smo nastavili zagrijavati putem prirodnog gasa”, izjavila je ranije danas Irma Aščerić iz KJP Toplane Sarajevo za N1.

Ukoliko Energoinvest ne dostavi dovoljne količine gasa mogli bi doći do velikog problema, ističu iz ovog preduzeća.

Obzirom da su određene količine alternativnih goriva potrošene i da se troše. Na alternativna goriva možemo grijanje vršiti još danas i sutra. Ovog jutra naš sistem radi punim kapacitetom, osim krovnih kotlovnica koje rade na gas. Danas korisnici imaju urednu isporuku”, saopštili su.