Vojin Mijatović: Dodik je spreman žrtvovati mir da bi opstao na vlasti i na slobodi

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović istaknuo je da sve ono što gledamo juče na ulicama Janje, Doboja, Gacka, Višegrada, Prijedora i Foče predstavlja veliku sramotu srpskog naroda, a nikako moć.

Kaže da su sljedbenici Dodika spremni da žrtvuju mir da bi opstali na vlasti.

Sva ta scenografija je dio plana režima Milorada Dodika da se situacija radikalizuje i da svoj decenijski kriminal i politički kraj prekrije izazivanjem etničkih sukoba. Jasan je meni režim Milorada Dodika, oni su spremni da žrtvuju mir da bi opstali na vlasti i na slobodi, ali ne mogu da prihvatim činjenicu da ostali šute”, naveo je Mijatović.

Zašto šutite nad nečim što je odvratno, zašto ćutite na divljanje većine nad manjinom, jesmo li to prestali biti ljudi“, upitao je Mijatović.

Pitao je i da li bi reagovali da se isto desilo u FBiH u nekom povratničkom mjestu, da se desilo nad Srbima povratnicima.

Zaista je krajnje vreme da izađete iz svojih zona komfora i da pokažete da niste isti kao Dodik i njegov režim, to moramo uraditi ne zbog bošnjaka ili hrvata koji su manjina u Republici Srpskoj, to moramo uraditi zbog sebe da pokažemo jesmo li ljudi ili nismo.

Ovo je poziv na ljudskost i civilizacijske vrednosti, dok još ima vremena dok nije još kasno biti čovek“, naveo je Mijatović.

Podsjetimo, posljednih dana dva incidenata su se dogodila u Priboju.

Jedan je u kome pripadnici MUP-a pjevaju nacionalističku pjesmu u kojoj se poziva na ponavljanje Srebrenice i Vukovara, a drugi u kojem su se pjevale pjesme “Božić je, Božić je, pucaju džamije“. Sinoć

su slični incidenti zabilježeni u Janji i Gacku. U Prijedoru je grupa mladića hodala ulicom i pjevala te veličala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. U Gacku se sinoć na proslavi neustavnog Dana RS orilo “Ne volim te, Alija, zato što si balija”.

Podsjetimo, 9. januar kao Dan Republike Srpske 2015. godine je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, odlučujući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Zahtjev za mišljenje o tom pitanju Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prvo uputio Venecijanskoj komisiji koja je, uz ostalo, ocijenila da je Dan Republike Srpske “utemeljen na istorijskim događajima koji su značajni i važni za samo jedan narod u Republici Srpskoj”.

Ustavni sud se u meritumu osvrnuo na događaje iz 1992, ali je i utvrdio da se 9. januara obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan.

U septembru 2016. godine održan je referendum u Republici Srpskoj sa pitanjem “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, uprkos mjeri Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je Odluka o raspisivanju referenduma obustavljena.

Na osnovu rezultata referenduma, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u decembru 2016. godine Zakon o Danu Republike u kojem je utvrđeno da se Dan Republike Srpske obilježava 9. januara kao sekularni praznik.