Zakazana hitna sjednica Skupštine KS o ukidanju “pondera 2”

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je za 1. februar hitnu sjednicu Skupštine KS o aktuelnoj situaciji u vezi sa donošenjem izmjena federalnog Zakona o pripadnostima javnih prihoda.

Izmjenama se Kantonu Sarajevo ukida do sada važeći ponder 2 u raspodjeli ovih prihoda, što će, kako navode, predstavljati ozbiljan finansijski udar na Budžet KS.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo danas je odlučio i da se dnevni red 48. sjednice Skupštine KS, koja je zakazana za ponedjeljak, 31. januara 2022. godine, proširi sa nekoliko tačaka, među kojima su Prijedlog odluke o razrješenju Nezavisnog odbora Skupštine KS uz Prijedlog odluke o imenovanju novog Nezavisnog odbora.

Uz Prijedlog Budžeta KS za 2022. godinu, kao najznačajnije tačke, na ovoj sjednici će biti riječi i o Programu rada i finansijskom planu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2021. godinu, kao i o izmjenama Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Kolegij je prihvatio prijedlog Ministarstva zdravstva KS da se, usljed pogoršanja epidemiološke situacije i enormnog povećanja zaraženih koronavirusom, a u skladu i sa važećom naredbom Federalnog kriznog štaba i ograničenog okupljanja u zatvorenom prostoru do 30 osoba.

Sjednica će biti održana online.