Zoran Čegar brutalno napao Aljošu Čamparu zbog osude: “Izvadite mu krv i mokraću”

Zoran Čegar, zamjenik komandanta Specijalne jedinice FUP-a, u razgovoru za Nova BH kazao je da se ne boji sankcija, a indirektno je optužio federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljošu Čamparu da stoji iza incidenta koji je zabilježen 10. januara kada je Čegar nekoliko puta ošamario muškarca na jednom sarajevskom parkingu.

Čampara je danas poručio kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova najoštrije osuđuju svaki vid policijske brutalnosti.

Zgroženi smo snimkom koji su jučer objavili bosanskohercegovački mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme Federalne uprave policije od strane načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara”, naveo je Čampara.

Pozvao je zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da “stane u zaštitu integriteta policije u Federaciji BiH” i naredi suspenziju Čegara.

Na drugoj strani, Zoran Čegar je odbacio navode u vezi sa suspenzijom i kazao je kako mu je nepojmljivo da Čampara s njim “ispire usta”.

Ko je Čampara da nekog uzima u usta. Meni je nepojmljivo da on sa mnom ispire usta. Mislite da ću se nekome pravdati zbog nekog dilera i narkomana”, jasan je bio poznati sarajevski policajac.

Još jednom je ponovio da ne očekuje suspenziju.

Ko najavljuje suspenziju, Aljoša Čampara? On je grobar federalne policije. Izvadite mu krv i dlaku, uzmite mu mokraću! Pogledajte šta je čovjek uradio za dva mandata u FUP-u i još uzima platu na pet mjesta. Kaže – mi ćemo imati rezervni sastav policije. Što onda meni obara konkurs za 70 momaka koji mi trebaju k’o hljeb? Zašto? Zato što nisam primio njegove kriminalce. Dok sam ja ovdje neće proći”, poručio je Zoran Čegar.

Ko će podnijeti sankcije protiv mene? Zašto? Što mi je narkoman psovao majku. Nisam ja portir sa kapije”, kazao je na kraju razovora za Nova BH.

Reakcija FUP-a

Federalna uprava policije (FUP) oglasila se saopćenjem za javnost nakon objave snimka na kojem se vidi načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar kako primjenjuje fizičku silu prema mladiću koji ne pruža otpor.

Kako kažu, neće tolerisati ukoliko se dokaže da je prekršio Zakon o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te ističe da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine”, naveli su iz FUP-a.

Dalje su istakli da će postupiti prema zakonu i poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti te da će svaka konačna odluka biti zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka.

A koji je odmah po saznanju pokrenut od strane Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije. Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirat ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj.

U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima”, poručili su iz FUP-a.

Snimak nastao 10. januara ove godine prikazuje incident u kojem policijski službenik, navodno Zoran Čegar, udara radnika na parkingu.

Iz MUP-a KS su također naveli da istražuju navode o prekomjernoj upotrebi sile Zorana Čegara, dok je Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova oštro osudio ovaj incident i poručio da je riječ o teškoj zloupotrebi uniforme FUP-a.

Ranija reakcija Čegara

Oglasio se ranije još jednom zamjenik komandanta specijelne jedinice FUP-a Zoran Čegar nakon što su mediji objavili video kako tuče radnika parkinga u Sarajevu.

On je za Dnevni avaz objasnio kako je došlo do nemilog događaja.

Prvo, to nije nikakav parking, i to nije nikakav radnik na parkingu nego kriminalac koji reketira raju. Taj navodni radnik je jedan obični kriminalac.

Taj bespomoćni parking radnik je sačekao nas trojicu i mom kolegi je rekao doslovno: ‘Što si parkirao ovdje auto, drotovski, na privatno zemljište pi*** ti materina, hajde mrš odavde’. Ovo je istina, ja ću tražiti poligraf da se ide, da se dokaže ova haranga protiv mene i mojih kolega“, kaže Čegar.

“E za ovo ću ti jeb*** mater”

Potom je prepričao nasatavak incidenta.

Ja sam mu rekao: ‘Šta to ti govoriš ovlaštenom službenom licu?’ On mi je rekao: ‘Hajde mrš odavde i ti, nemoj sad da ti jeb** mater, drotino jedna’. Onda je on mene trznuo, a ja sam ga ošamario. Na što je on meni ponovo rekao: ‘E za ovo ću ti jeb*** mater’.

I onda je dobio i s druge strane. Znači prvo, ja neću dozvoliti da mene neko pljuje, da mi psuje majku pogotovo ne u uniformi, jer ja nisam od onih policajaca koji su dozvolili da ih pljuju, da ih šamaraju, da ih reketiraju, i da rade za narko kartele.

Svaka čast poštenim policajcima i uvijek sam s njima, ali zna se da ima i ovog kukolja u našim redovima“, pojašnjava Čegar.

Kaže da će tražiti poligraf ali i da je svjestan zašto se snimak objavljuje skoro 20 dana nakon njegovog nastanka.

Ja ću sada tražiti originalan snimak da se dostavi i da ovaj koji se predstavlja kao bespomoćni parking radnik, nije nikakav parking radnik nego jedan kriminalac i tražit ću da mu se uzme dlaka, da se pomokri i da mu se uzme krv.

A tako isto nama trojici, da se vidi ko je narkoman, ko diler, a ko kriminalac. Ovo neće ostati na ovome. Ali ovom prilikom da im poručim da su ova leđa nosila puno veće breme od ovoga. Ja se nisam nimalo nasekirao“, dodaje Čegar.

“Neće kriminalci udarati policiju”

Na kraju je ponovio da neće dopustiti da kriminalci pljuju po policiji.

Njima je trebalo 20 dana da objave snimak. Zato je situacija u državi i u gradu ovakva, što udaraju po policajcima koji se mrznu na minus 15. Neće kriminalci pljuvati po policiji, tući policiju, psovati majku i nazivati ih pogrdnim imenima. Ako sam nešto slagao, ja ću odgovarati“, rekao je na kraju Zoran Čegar.

Reakcija Aljoše Čampare

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara oglasio se saopćenjem za javnost nakon objave snimka na kojem se vidi načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar kako primjenjuje fizičku silu prema mladiću koje ne pruža otpor.

Osudio je čin Čegara, te je kazao kako je nanio ogromnu štetu ugledu FUP-a.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) najoštrije osuđuju svaki vid policijske brutalnosti. Zgroženi smo snimkom koji su jučer objavili bosanskohercegovački mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme Federalne uprave policije (FUP) od strane načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara.

Drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo je ogromnu štetu ugledu FUP-a zbog čega pozivam zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije, ali i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića.

Naši građani nisu zaslužili da bilo koji policijski službenik neosnovano nad njima primjenjuje sredstva prisile. FUP se mora jasno distancirati od devijantnih ponašanja pojedinaca i poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine kako policijska brutalnost neće biti tolerisana bez obzira u kojem činu se nalazio policijski službenik”, naveo je Čampara.

Ističe kako “ohrabruje Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a da profesionalno i bez pritisaka sprovede interni postupak u odnosu na načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, a zamjenika direktora FUP-a da transparentno obavijesti javnost o ishodu internog postupka”.

Prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH suspenzija policijskih službenika FUP-a u isključivoj je nadležnosti direktora, odnosno u ovom slučaju zamjenika direktora FUP-a zbog čega pozivam Ensada Kormana da stane u zaštitu integriteta policije u Federaciji BiH“, naveo je Čampara.

Tukao bespomoćnog radnika parkinga

Podsjetimo, Zoran Čegar, zamjenik komandanta specijalne jedinice FUP-a, pretukao je mladića koji radi na jednom sarajevskom parkingu.

Sramotan video snimile su nadzorne kamere 10. januara.

Na njemu se vidi kako je policijsko vozilo parkirano tako da blokira izlaz privatnom automobilu.

Kada se policajci vraćaju, radnik na parkingu ih upozorava da je vozilo nepropisno parkirano.

Nakon kraće rasprave s jednim policajcem, prilazi Čegar.

On nakon rasprave udara jednom, pa drugi pa i treći put radnika.

Čegar i dva policajca koji su bili s njim su u tom trenutku bili u uniformama.

Nakon što je Čegar izudarao radnika, sa kolegama je napustio parking.

Kako se može vidjeti na snimku, mladić uopšte nije pružao otpor policajcu koji ga je tri puta udario u glavu, a zatim sjeo u vozilo i napustio parking.

Oglasio se MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo povodom objavljenog snimka na kojem se vidi da zamjenik komandanta Specijalne jedinice FUP-a Zoran Čegar tuče radnika na jednom parkingu u Sarajevu.

Kako navode poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U vezi sa snimkom koji je objavljen u javnosti, imajući u vidu da raspolažemo saznanjima da se predmetno postupanje lica u policijskoj uniformi dogodilo na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, po službenoj dužnosti, shodno uputama i nalogu nadležnog tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, te ćemo o rezultatima istih upoznati javnost“, navodi se u saopćenju.

Ovo će biti dobar ispit pravde u MUP-u KS.