Aktiviran narandžasti meteoalarm, pogodit će nas udari vjetra jačine i do 80 kilometara na sat

Na području Livna, Sarajeva, Trebinja i Foče na snazi je narandžasti meteoalarm zbog vjetra udara i do 80 kilometara na sat lokalno.

Za područje Bihaća, Tuzle, Mostara, Višegrada i Banja Luke na snazi je žuto upozorenje.

U regiji Trebinja i Foče od 15:00 sati do ponoći puhat će mjestimično pojačan vjetar s udarima od 60 do 80 kilometara zbog čega je na snazi narandžasto upozorenje, objavljeno je na sajtu Meteoalarma.

Narandžasti meteoalarm u regiji Livna na snazi je cijeli dana, a na području Sarajeva od 11:00 sati do ponoći.

Žuti meteoalarm cijeli dan je na snazi u regiji Bihaća, Mostara i Višegrada gdje se očekuju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, a na području Tuzle od 11:00 do ponoći.

Na području Banja Luke prognoziran je vjetar jačine preko 40 kilometara na sat, a meteoalarm je na snazi od 11:00 do 17:00 sati.

Narandžasti meteoalarm upozorava na opasne vremenske prilike, a žuti na potencijalno opasno vrijeme.

Narandžasti meteoalarm nam kaže da je “vrijeme opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan“.

Žuti je malo blaži, te kaže da je “vrijeme potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima“.

Pad temperatura tokom dana

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom u južnim i jugozapadnim dijelovima.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati iznosile su: Bjelašnica -3 stepena, Doboj 4, Livno i Sokolac 5, Bijeljina 6, Grude i Zenica 7, Drvar i Sarajevo 8, Bugojno 9, Jajce, Mostar, Srebrenica i Trebinje 10, Bihać, Gradačac i Tuzla 11, Sanski Most 12, Banja Luka i Neum 13 stepeni.

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 932 milibara, za 10 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. U večernjim satima slab snijeg i u nizinama u centralnoj i istočnoj Bosni.

Vjetar umjerene jačine. U jutarnjim satima jugo koje će promijenuti smjer na sjever. Povremeno će biti i jakih udara vjetra. Od večernjih sati i tokom noći na utorak se očekuje jaka bura.

Temperaturama zraka većinom između 5 i 11, na jugu i do 14 stepeni. Tokom dana, temperature zraka u padu.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana se očekuje kiša koja bi prešla u susnježicu i slab snijeg.

Temperatura zraka prije podne između 5 i 9 stepeni, a u drugom dijelu dana u opadanju.