Almin Muftić nakon što je pobijedio obrazovni sistem i završio fakultet ne može da nađe posao

Almin Muftić, mladi Zeničanin koji je “pobijedio” obrazovni sistem i završio fakultet sada se suočava s novim problemima, ne može da nađe posao.

Sarajevska sehara je i ranije pisala o Muftiću i njegovoj pobjedi. Naime, unatoč svom invaliditetu uspio da završi fakultet.

Međutim, nije to bila nimalo lagana “borba” za mladog Muftića.

Nimalo čudno ne bi bilo pisati o tome da je neko završio školovanje da čitav život nije stigmatiziran, a Alminu je tokom osnovnog i dijelom srednjeg obrazovanja bilo uskraćeno pravo na redovno obrazovanje.

Razlog je što je kategorisan kao osoba i sa intelektualnim poteškoćama, a ne samo fizičkim.

Kako su kazali iz Udruženja Socijalnih Pedagoga u Bosni i Hercegovini svjedoci smo da osobe sa invaliditetom nažalost na neki način uvijek budu žrtve našeg sistema koji je nažalost za njih savršen na papiru a loš u praksi!

Mi smo svakako svjedoci da je Almin mnogima pomagao da dođu do adekvatnog posla, da se izbore za svoja prava, bez obzira na njihov invaliditet. Međutim danas on sam ima problem da nađe posao.

Napominjemo! Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji Federacije BiH jasno propisuje obavezu javnih i privatnih organizacija da moraju u svom sastavu imati min 1 osobu sa invaliditetom, u suprotnom državi plaćaju penale“, napominju iz ovog Udružena.

Pitaju se do kada će javnost diskriminirati prava osoba sa invaliditetom.

Do kada će javnost na ovakav način diskriminisati prava osoba sa invaliditetom? Pogotovo onih koji su dio sebe uložili u ovaj sistem kako bi drugima pomogli, a danas njima treba ta ista pomoć“, zaključili su iz ovog Udruženja.

Kolektiv medija Sarajevska sehara koristi ovu priliku da Alminu čestita na dosadašnjim uspjesima, za koje vjerujemo da će ih biti još mnogo, te izražavamo nadu da će Almin uskoro naći zaposlenje i ostvariti se i na tom polju.