Aplikacija raskrinkala kriminalnu grupu: Granični policajac prevozio drogu iz Srbije za Sarajevo?

U posljednjoj akciji “Staza”, koja je, također, provedena nakon podataka koji su dobiveni raspakivanjem aplikacije Sky, MUP RS uhapsio je 19 osoba, a Tužilaštvu BiH predao njih 13.

Pritvor je određen za njih 11.

Kako piše Dnevni avaz, glavni organizator ove grupe je Dragan Pejović zvani Bosanac, koji se nalazi u bijegu.

Za njim će biti raspisana međunarodna potjernica, kao i za Dušanom i Milivojem Lovrenovićem iz Bosanske Gradiške.

Istragom je utvrđeno da je Pejović uveliko sarađivao s Dušanom Lovrenovićem i njegovom ekipom, koja je opojna sredstva prenosila iz Crne Gore u BiH.

U ovoj akciji, uhapšen je i granični policajac Vladan Kovačević. On je, tereti se, bio zadužen za prijevoz robe preko granice, uz jasne upute Pejovića, piše Avaz.

Prema dokumentaciji Tužilaštva koja je u posjedu ove medijske kuće, ova grupa operirala je od 2020. godine do dana hapšenja.

Većina uhapšenih bila je pod posebnim istražnim radnjama i praćen je njihov svaki korak.

Laboratorija u Foči

Otkriven je i laboratorij za uzgoj opojne droge na području općine Foča, koji je bio u kući uhapšenog Rajka Grubača.

Ključno je, navodi se u dokumentaciji, da su članovi ove organizirane grupe, putem aplikacije Sky, posebno namijenjene za ostvarivanje zaštićene komunikacije, dogovorili vrijeme i način primopredaje s područja Srbije i Crne Gore u BiH radi daljnje prodaje u Hrvatsku te druge zemlje EU.

Svi članovi dobivali su jasne upute, u posrednim i neposrednim kontaktima o vremenu, mjestu i načinu utovara, prijevoza i primopredaje, preko legalnih i ilegalnih graničnih prijelaza, prenosi Avaz.

Ova grupa je dobivala informacije od policijskih službenika i imala svoje ljude u svim strukturama“, stoji u dokumentima Tužilaštva.

U dokazima Tužilaštva navodi se, između ostalog, da je uhapšeni granični policajac Vladan Kovačević prevozio sredstva u Sarajevo, a koju su kasnije preuzimale nepoznate osobe.

Analizom operativnog materijala, dobivenog međupolicijskom saradnjom, utvrđeno je da je dogovoreno krijumčarenje 40 kilograma marihuane 13. decembra 2020. godine iz Novog Pazara do Bosanske Gradiške, koju je preuzeo osumnjičeni Dušan Lovrenović.

Međutim, dan kasnije Kovačević je prokrijumčario još 40 kilograma, također iz Novog Pazara za Sarajevo.

Specijalno vozilo sa štekom

Za prijevoz i prijenos osumnjičeni Pejović je angažirao specijalna vozila opremljena “štekom”, u koji može stati 40 kilograma.

Osumnjičeni Vladan Kovačević u oba slučaja je prevozio u BMW-u 5, u količini od po 40 kilograma (ukupno 80 kilograma).

Za ovu vrstu posla dobio je ukupno 2.900 eura.

On je, kako se navodi, 40 kilograma u Sarajevo dovezao u blizinu jednog sarajevskog hotela i predao je za sada nepoznatoj osobi.

Tužilaštvo je, na osnovu materijala dobivenog putem posebnih istražnih radnji, utvrdilo da je Pejović s izvjesnim Milunom iz Crne Gore i osumnjičenim Dušanom Lovrenovićem dogovorio krijumčarenje 110 kilograma marihuane iz Podgorice do Frankfurta, i to za cijenu od 470 eura po kilogramu.

Prijenos s teritorije Crne Gore obavljao se nekategorisanim putevima, šumskim i planinarskim stazama. Sredstva su nošena pješice, upakovana u torbe i ruksake.