Benjaminu Spahoviću koji je udario automobilom sina Danisa Tanovića određen jednomjesečni pritvor

Određen je jednomjesečni pritvor Benjaminu Spahoviću, osumnjičenom zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti saobraćaja, potvrđeno je iz advokatskog tima.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je pritvor zbog opasnosti od bjekstva, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze u zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Spahović se tereti da je u petak navečer “divljanjem” automobilom Porsche udario 17-godišnjeg Orhana Tanovića, sina reditelja Danisa Tanovića, na Drveniji i nanio mu teške povrijede.

Danis Tanović sa suprugom Maelys ima petero djece, a Orhan je njihovo treće dijete i prvi sin u porodici.

Orhan još nije napunio 17 godina, a rođen je u maju 2005. godine u Parizu.

Tanović se jučer po prvi put oglasio povodom ovog nesretnog događaja.

Hvala vam svima koji ste uz nas u ovom teškom trenutku. Hvala policajcu koji se zadesio na mjestu nesreće i odmah zatražio pomoć, hvala Hitnoj Pomoći na brzoj intervenciji, hvala osoblju KUM-a i svim doktorima koji su pomogli da Orhan preživi prve kritične trenutke.

Nadamo se da će Orhan biti dobro i da će nam se uskoro vratiti. Čuvajte, volite i pazite svoje bližnje“, napisao je bh. reditelj na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danis Tanovic (@danistanovic)

Prema nezvaničnim informacijama 17-godišnjak je stabilno, ali i dalje je pod budnim okom ljekara s obzirom na tešku povredu glave odnosno hematom.

Oglasila i Danisova supruga koja je zamolila sve da se mole za njenog sina.

Moj predivni sin Orhan treba vašu ljubav upravo sada. Ovo je njegova stara slika. On je sada zgodan, ljubazan i snažan 17-godišnjak, koji ispunjava naše dane radošću i životom. U petak ga je udario automobil koji je vozio prebrzo.

O njemu brine najprofesionalnije i najposvećenije medicinsko osoblje i znam da je u najboljim rukama. Molim se za njegov potpuni oporavak. Molimo vas da nam se pridružite svojim molitvama. Hvala vam“, napisala je Maelys de Rudder.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maëlys de Rudder (@eesh2016)

Kako je rekao u jednom intervju 2009. godine, nakon preseljenja iz Pariza u Sarajevo kako bi bio uz bolesnu majku, jedan od razloga povratka u BiH jeste i želja bh. reditelja da njegova djeca nauče i bosanski jezik.

Podsjetimo, Benjamin Spahović, koji je prije dvije noći divljajući u automobilu Porsche udario Orhana Tanovića na pješačkom prelazu sinoć je predat Tužilaštvu KS.

MUP Kantona Sarajevo prije dva dana je saopćio kako je Spahović alkotestiran i podvrgnut i testu na prisustvo opojnih sredstava.

Kako navode nije utvrđeno prisustvo niti jednog, niti drugog.

Nije utvrđeno prisustvo niti jednog, niti drugog. Po naredbi dežurne tužiteljice od osumnjičeng je uzeta i krv i urin zbog analize i potrebnih vještačenja“, rečeno je iz policije.

Spahović se tereti za krivična djela “teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” i “ugrožavanje javnog prometa”.

Vještaci će utvrditi kojom brzinom je vozio kada je udario pješaka na pješakom prijelazu.

Također bit će utvrđeno da li je preticao trolejbus, te da li je eventualno prošao kroz crveno i ostali detalje nesreće.

Šta su kazali svjedoci?

Spahović je uhapšen nakon nesreće u 01:40 sati, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Uviđaj na mjestu gdje je Benjamin Spahović udario dječaka trajao je dugo iza ponoći.

Svjedoci kažu da je vozač išao neprilagođenom brzinom i udario dječaka na pješačkom prijelazu.

Očevici kažu da su vidjeli automobil koji velikom brzinom ide iz pravca Skenderije, a da je pješaka udario nakon što je naglo skrenuo kako bi obišao trolejbus koji se zaustavio na Drveniji.

Kako govore svjedoci dječak je u trenutku kada je odvežen na Kliniku urgentne medicine disao iako je udarac bio izuzetno jak.

Ko je Spahović?

Benjamin Spahović i ranije je bio problematičan i bio je u zatvoru.

Svojevremeno je bio i učesnik rijaliti šoua “Parovi” na Happy televiziji u Srbiji.

Nakon izlaska iz rijalitija u martu 2019. godine opljačkao je pumpu u Vogošći.

Za učešće u ovom razbojništvu osuđen je bio na dvije godine i sedam mjeseci zatvora.

Sin Ize Spahovića

Benjamin Spahović je sin Ize Spahovića koji je 2016. godine sa Amarom Adrovićem uhapšen zbog iznude milion KM.

Njih dvojica su uhapšeni u privatnom objektu Izedina Spahovića, takozvanim Kulama Bistrik.

U maju 2015. godine Izo Spahović je uhapšen zbog sumnje da je iz Golfa 7, koji je u vlasništvu njegovog Taxi udruženja Adi i Benjo, u naselju Grbavica pucao iz vatrenog oružja na drugo vozilo.

Brat poznatijeg Tome Spahovića

Široj javnosti poznat je i kao brat Tomislava Spahovića, MMA borca, koji je osuđen zbog ub**tva Amila Geca u sarajevskom naselju Buća Potok.

Takoi je 22. aprila 2016. godine u ulici Nusreta Prohića, u sarajevskom naselju Buća Potok, Tomislav Spahović počinio je krivično djelo ispalivši pet hitaca u pravcu vozila u kojem se nalazio Gec koji je usljed zadobijenih povreda preminuo 23. aprila.

Spahović je zbog ovog krivčnog djela osuđen 2016. na kaznu zatvora u trajanju od 7,5 godina.

Spahović je nedavno na Instagramu napisao da se vraća u ovaj borilački sport.

Dobio sam uvjetni otpust, a to znači da za par mjeseci sam konačno ‘slobodan’. Kraj! Vraćam se potpuno trenažnom procesu i MMA natjecanjima i najbolje tek dolazi.

Vidjet ćete potpuno novo izdanje zvijeri. Vraćam se jači nego ikad“, napisao je Spahović.