Besana noć iza Ukrajinaca: Teške borbe za Kijev

Nešto nakon 02:00 sata ujutro po lokalnom vremenu, počele su teške borbe južno od Kijeva, prenose reporteri CNN-a koji se nalaze na terenu.

Ukrajinske oružane snage prijavile su teške borbe oko Vasylkiva, grada koji se nalazi oko 45 kilometara južno od glavnog grada zemlje.

“U ovoj kijevskoj oblasti, okupatori se pokušavaju iskrcati”, saopštile su oružane snage Ukrajine. Ruske snage također napreduju prema Kijevu i sa sjevera i sa istoka, prenosi N1.

Već u 02:45 sati se na samoj periferiji grada Kijeva čula serija eksplozija.

CNN prenosi da su se artiljerijski napadi nastavili sat kasnije po lokalnom vremenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na svom Twitter nalogu objavio da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom. Poljska će, prema procjenama UN-a, postati zemlja s najviše primljenih ukrajinskih izbjeglica.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Zelenski je kasno uvečer rekao da će ovo biti noć kada će se odlučivati ​​o sudbini njegove zemlje dok ruske snage nastavljaju prema Kijevu.

Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada”, rekao je Zelenski u kasnonoćnom video obraćanju. Rekao je svojim građanima da se pripreme za teški napad preko noći.

Ova noć će biti veoma teška, a neprijatelj će iskoristiti sve raspoložive snage da slomi otpor Ukrajinaca”, rekao je Zelenski.

Ova noć će biti najteža“, nastavio je. “Moramo se oduprijeti. Ne možemo izgubiti glavni grad!”

Već oko 04:00 sata (u Subotu) ujutro po lokalnom vremenu, snimci očevidaca pokazuju eksplozije u oblasti severozapadno od Kijeva. U tom području se nalazi vojna baza.

Timovi CNN-a u glavnom gradu također su izvijestili da su u subotu čuli glasne eksplozije na zapadu i jugu grada.

Ubrzo nakon toga, ukrajinska Državna služba za specijalne komunikacije saopćila je da su sukobi u toku i u jednom istočnom predgrađu.

Oko 04:20 sati odjekuju snažne eksplozije, i pucnjava u oblastima Šuljavka i Berestejska. Više od 50 eksplozija prijavljeno je u blizini gradskog zoološkog vrta.

U međuvremenu, američki mediji, pozivajući se na svoje izvore, javljaju da je Kazahstan navodno odbio zahtjev Rusije za dodatnim trupama.

Kazahstan, jedan od najbližih saveznika Rusije i južni susjed, odbija zahtjev da se njegove trupe pridruže ofanzivi u Ukrajini, prenosi NBC.

Srušena su dva ruska transportera Il-76, javljaju zvaničnici ukrajinske vlade

Ukrajinska protivvazdušna odbrana u blizini Bile Cerkve srušila je dvije letjelice koje bi mogle da prevezu preko 100 padobranaca za sletanje južno od Kijeva, javlja ukrajinska državna agencija za specijalne komunikacije.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, rekao je da su njihove snage do sada uništile 211 ukrajinskih vojnih objekata, uključujući 17 komandnih centara, 19 raketnih sistema protivvazdušne odbrane, 39 radarskih jedinica, 67 tenkova i šest borbenih aviona.

Predsjednik Gvatemale naredio ambasadorici da napusti Rusiju

Predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei rekao je da je naredio povratak ambasadorke te centralnoameričke zemlje pri Rusiji, Guisele Atalide Godinez Sazo, nazad u zemlju, dodajući da je njegova vlada odbacila ruske akcije u Ukrajini.

Giammattei je ranije izrazio ‘punu podršku suverenitetu Ukrajine’.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je ruske vojnike u Ukrajini da se “vrate u svoje kasarne”.

Nikada ne smijemo odustati. Moramo dati miru još jednu šansu”, rekao je on novinarima nakon što je Moskva stavila veto na rezoluciju UN kojom se osuđuje njena invazija u Ukrajini.

U 04:32 ujutro po lokalnom vremenu, ruske trupe napale su vojnu bazu u Kijevu, ali je napad uspješno odranjen, objavila je ukrajinska vojska na Facebooku.

U isto vrijeme, ukrajinska agencija Interfaks saopštila je da ruski vojnici pokušavaju da zauzmu jednu od gradskih stanica za proizvodnju električne energije.

Washington Post objavljuje da su SAD spremne evakuirati Zelenskog kako bi izbjegli da ga ruske snage zarobe ili ubiju. Ali ukrajinski predsjednik do sada odbija da napusti zemlju.

Oko 04:50 sati ujutro po lokalnom vremenu vode se nove borbe bliže centru Kijeva, ukrajinski predsjednik je potvrdio da pored ruskih žrtava, i ukrajinska strana broji žrtve.

U ovom periodu nema informacija o civilnim žrtvama, iako tokom noći ruske snage koriste tešku artiljeriju na grad. Stanovnici Kijeva su uglavnom u skloništima kako je od njih tražio i sam predsjednik Zelenski.

Blago zatišje pred zoru

Nakon brojnih eksplozija u petak uveče i rano u subotu u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i njegovoj okolini, u gradu je vladalo zatišje.

Od 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, grad je bio miran, a novinari CNN-a na terenu nisu čuli ili vidjeli eksplozije nove eksplozije.

Ranije, između 2 i 4:30 sata ujutro, timovi CNN-a su izvijestili da su čuli glasne eksplozije na zapadu i jugu grada, a nebo je obasjalo niz bljeskova.

Ubrzo nakon toga, video snimci očevidaca pokazali su eksplozije na sjeverozapadu grada.

Japan razmatra uvođenje sankcija protiv Bjelorusije

Japan razmatra uvođenje ekonomskih sankcija Bjelorusiji, u skladu sa Sjedinjenim Državama, zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, izjavila su za Reuters dva vladina zvaničnika Japana.

Nije odmah bilo jasno koji će pojedinci ili subjekti biti na meti takvih sankcija, no zvaničnici su rekli da će Tokio koordinirati s drugim članicama Grupe G7.

Premijer Fumio Kishida je nazvao poteze Moskve neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava.

Nastavljene su borbe u cijelom gradu blizini u 05:50 ujutro po lokalnom vremenu

CNN-ove ekipe su na licu mjesta i izvještavaju da je zatišje trajalo samo 50 minuta, te da se na ulicama nastavljaju borbe kako ruske snage napreduju prema samom centru Kijeva.

U isto vrijeme, samo 35 kilometara južno od Kijeva vode se teške borbama na ulicama, javlja Tim Lister, CNN.

Gradonačelnica Vasilkiva, Natalia Balasynovich, potvrdila je da se sada vode žestoke borbe usred grada, govoreći na kanalu ukrajinskog parlamenta rano u subotu.

Dodala je da je bilo gubitaka na ukrajinskoj strani, te da se radi o više od 200 poginulih.

CNN nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ove navode.

Ruske snage nastavljaju da targetiraju ukrajinske vojne instalacije i postrojbe.

Novi satelitski snimci pokazuju da je međunarodni aerodrom Boryspil netaknut, ali su njegove piste blokirane vozilima.

Slike, koje je objavio Planet Labs PBC, potvrđuju navode o akcijama koje su preduzete širom Ukrajine prije početka ruske invazije.

Na aerodromu su blokirane piste i rulne staze, navodno u pokušaju da spriječe ruske avione da slijeću i koriste aerodrom.

Ruska široka ofanziva, koja je počela u četvrtak rano ujutru, gađala je vojnu infrastrukturu širom Ukrajine, kao i nekoliko aerodroma i drugih ključnih objekata koristeći raketne napade i artiljeriju velikog dometa. Kijevski međunarodni aerodrom bio je jedna od glavnih meta.

Izvor : PBC
Izvor : PBC

U 06:35 sati po lokalnom vremenu, ukrajinska vojska je dala svoj prvi izvještaj o eksplozijama koje su potresle zapadni Kijev u ranim jutarnjim satima ove subote.

Vojna služba za provođenje zakona Ukrajine saopćila je da je vojska te zemlje “uništila kolonu opreme okupatora” u okrugu Beresteiska u Kijevu.

Prema preliminarnim informacijama, riječ je o 2 automobila, 2 kamiona s municijom, a uz pomoć protutenkovskih projektila NLAW uništen je i neprijateljski tenk”, kazali su iz službe.

Ujedinjeno Kraljevstvo je isporučilo Ukrajini protutenkovske projektile NLAW u sedmicama prije ruske invazije.

Biden naložio State departmentu da oslobodi do 350 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden naložio je državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da oslobodi do 350 miliona dolara za neposrednu podršku sigurnosti i odbrani Ukrajine, navodi se u novom memorandumu koji je Bijela kuća objavila kasno u petak po lokalnom vremenu.

Ovo je treće povlačenje novca; prethodne tranše bile su 60 miliona i 250 miliona dolara, što znači da je ukupna vrijednost prošle godine iznosila preko milijardu dolara, prema zvaničniku administracije.

Ovo saopštenje dolazi nakon 40-minutnog razgovora između Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ranije u petak, tokom kojeg su razgovarali o “konkretnoj pomoći u odbrani”.

Od 06:46 sati traje sukob ruskih i ukrajinskih snaga na periferiji ukrajinskog glavnog grada Kijeva dok su vlasti pozivale građane da pomognu u odbrani grada od napredovanja ruskih snaga prema centru.

Američka vojska sada već traži komunikacijsku liniju s Rusijom kako bi izbjegla pogrešnu procjenu u blizini Ukrajine, javlja Pentagon

Do sada nije bilo direktne komunikacije između američke i ruske vojske kako bi se izbjegle potencijalne pogrešne procjene u i oko Ukrajine, javljaju američki zvaničnici.

U napredovanju ruskih snaga, američka vojska bi traži razgovare s Rusima o izvodljivosti postavljanja komunikacijskog kanala kako bi se međusobno obavještavali o potencijalnim zračnim operacijama.

Sjedinjene Američke Države su trenutno svoje snage pozicionirale u Poljskoj.

Trenutno, nijedan saveznički ili američki avion ne leti iznad Ukrajine. Ali zvaničnici predviđaju potencijalnu potrebu za takvim mehanizmom u narednim danima i sedmicama, a ta potreba bi mogla poprimiti različite oblike.

Jedna bi mogla biti zona “zabrana letenja” kako bi se omogućila humanitarna pomoć u Ukrajinu, ali je nejasno kako bi se to moglo provesti, prenosi N1.