Bez dozvole u Sarajevu iskopao park da napravi sebi garažu, planove mu pokvario inspektor

Tokom vikenda, u ulici Branilaca Sarajeva, u parku preko puta zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, odvijala se prava drama.

Kako su Faktoru javili čitaoci, jedna osoba je prekopala javnu površinu s ciljem da na tom mjestu izgradi parking.

“Došao je sa bagerima, počupao i drveće koje nismo dirali ni u ratu. Naručilac radova je osoba koja je vlasnik nekoliko kafića u blizini.

Nije imao nikakvu dozvolu, i nakon što je inspekcija izašla na teren, radovi su prekinuti, i sve je ostavljeno izrovljeno”, kazali su čitaoci.

Iz Općine Centar su potvrdili da je dežurni inspektor na spomenutu adresu izašao na teren 5. februara po zaprimljenoj prijavi putem dežurnog telefona.

Investitoru i izvođaču je naložena obustava radova. Inspekcijski postupak je i dalje u toku“, naglasili su iz Opcine Centar.

Ko će nadoknaditi štetu i kada će park biti vraćen u prvobitno stanje još nije poznato.

Posjekao drvo da mu se vidi reklama

Podsjetimo na kraj godine kada je Sarajevska sehara pisala da je stablo mladog kestena posječeno jer se ispred stabla nalazio bilbord s reklamom nove “Una” tv stanice.

Nije jasno da li je stablo smetalo vlasniku bilborda ili vlasniku kompanije koja se reklamira na njemu.

Nekome je očito smetalo, bilo problem, narušavalo ‘vidokrug’ pa je organizirana prava akcija da se i ukloni. Prema informacijama do kojih je došla Parkova Služba komunalnih redara akcija sječe i vandalskog čina pojedinca ili više njih prema javnom dobru, stablu starom između 15 i 20 godina sprovedena je u djelo u kasnim noćnim satima, između dva i tri sata poslije ponoći“, kazali su tada iz preduzeća KJKP Park Sarajevo.

Prema njihovim riječima, samim tim što nije odnesena drvna masa očigledno je da je cilj bio vidljivost reklame.

Sječa i to krošnje, koja je očito bila problem, u gornjem dijelu debla izvršena je pilom, a potom je krošnja u potpunosti i srušena. Ostavljena je na travnjaku, što je dokaz i da je cilj bio uništiti stablo, a ne doći i do drvne mase“, pojasnili su tada.

Oborenu krošnju uz presječeno deblo prilikom čišćenja travnjaka uočila je Parkova jedinica koja na području Centra održava javne zelene površine i odmah je intervenisala i Parkova Služba komunalnih redara.

O svemu je sačinjena i službena zabilješka, a s obzirom da je počinilac još uvijek nepoznat, angažirani su i pripadnici PU Centar. Ovaj krajnje vandalski način izvršen u strogom centru grada, u jednoj od najfrekventnijih ulica, u blizini brojnih objekata, pokrivenih i video nadzorom govori najviše. Šteta nanesena zelenilu je time i veća, jer dok jedni grade i čuvaju zelenilo našeg grada drugi to ruše na ovakav način“, kazali su iz Parka.

Samim ovim potezom minimaliziran je cjelokupan trud i rad, jer je stablo prije svega 10-15 godina uzgajano u rasadniku, a pet godina je zasigurno održavano i njegovano nakon sadnje i na zelenoj površini.

Šteta je to i za kvalitet zraka u našem gradu. Preduzeće Park poduzelo je sve aktivnosti da se počinioci pronađu i sankcionišu, pa apeluje i na građane ukoliko su svjedoci ovog, ali i sličnih pojava da to i prijave našoj Službi komunalnih redara.

Vandalizam na javnim zelenim površinama možete prijaviti i najbližoj PU, kao i općinskoj službi. Samo zajedničkom saradnjom možemo sačuvati javne zelene površine u našem gradu, ali i novac, jer umjesto u obnovu i sanaciju šteta isti se treba ulagati u izgradnju novih parkova, drvoreda, šetališta“, kazali su tada iz KJKP Park Sarajevo.

Ipak, vrlo brzo je na mjestu posječeno stabla posađeno novo.

Premijer Kantona Sarajevo poručio je kako su stablo posjekli vandali koji će odgovarati za svoj zločin.

Danas smo na istom mjestu posadili novo, još veće stablo, a policija će istražiti ovaj slučaj. Čuvajmo zelenilo našeg Sarajeva, zajedno! Prijavljujte vandalizam, reagovat ćemo”, poručio je krajem godine Forto.