“Bez saglasnosti iz RS”: BiH izignorisala Dodika i pridružila se osudi poteza Rusije

Bosna i Hercegovina se, na sjednici Generalne skupštine UN-a, pridružila Izjavi Evropske Unije o situaciji u Ukrajini, saznaje Srpskainfo.

U Izjavi se, između ostalog, oštro osuđuje odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da prizna područja Donjeck i Lugansk u Ukrajini kao nezavisne republike i odluku o slanju ruskih trupa u ove oblasti.

Kako Srpskainfo saznaje, odluku da se Bosna i Hercegovina pridruži Izjavi dao je ambasador BiH u UN-u, Sven Alkalaj.

Podsjećamo, član predsjedništva Milorad Dodik danas je poručio da BiH u ovoj krizi treba da ostane neutralna.

Istakao je kako se “njihova politika isključivanja iz NATO struktura pokazala ispravnim jer bi sada, da smo dio NATO-a, a da je izbio sukob u Ukrajini, morali učestvovati”, što, kaže Dodik, “ne bi bio ispravno i dobro za bilo koga u BiH”.

Dodao je kako su njihove odluke bile strateške.

Ne mogu dozvoliti da se donese odluka koja bi ugrozila naše odnose s Rusijom. Smatramo da se treba osigurati politika mira i stabilnosti. Ima dosta dezinformacija, oprečnih i koje služe propagandnoj svrsi. I mi ovdje ne znamo dosta stvari kako se tamo dešavaju”, rekao je Dodik.

Istakao je kako je uvjeren da politike koje vode Zapad su dio strateške orijentacije koja se može vidjeti u onome što je Bizmark govorio o Rusiji i Ukrajini.

Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji to žele raditi, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti Rusiji, brat protiv brata i izmijeniti samosvijest jednog dijela velikog naroda do nivoa da mrze sve rusko i svoj rod, a da to ni sami ne znaju – rekao je kancelar. Imaju oni koji misle da bi takve politike trebalo provoditi i ovdje”, rekao je Dodik.

Naveo je kako “ne može prihvatiti stavove dijela Zapada koji kaže da je ova situacija kršenje međunarodnog prava”.

Ne ulazeći u priču šta Rusija radi, ne stavljajući sa ni na jednu stranu, smatram da o tome mogu pričati oni koji su principijelno za poštivanje međunarodnog prava”, rekao je Dodik dodavši kako su “bombardovali Srbiju i priznali Kosovo te imenovali visokog predstavnika u BiH bez poštivanja pravilnog načina, isti oni koji sada pozivaju na međunarodno pravo”.

Svijet odavno nije isti, a pogotovo je na novoj dinamici nakon odluka Rusije. SAD, Rusija, Kina i EU trebaju da sjednu i da se dogovore o nekoj novoj održivoj politici koji bi održala svijet mirnim, a ne da nas dovode u stanje strepnji”, rekao je Dodik.

Istakao je kako ove tenzije stvaraju dodatni pritisak na ekonomiju, a da se o tome u BiH ne govori.

Također, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 06. marta 2014. godine konsenzusom usvojilo Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju.

Tadašnji saziv Predsjedništva BiH činili su Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović. BiH je tada zauzela diplomatski stav.

Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа.

Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе bezbjednosti. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pоzivа svе strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrеbе silе i hitnо оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšavanjе nоvоnаstаlе situаciје u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti”, navodi se u odluci Predsjedništva iz 2014. godine.

Od tada, nije bilo zvanične promjene stava, no danas se mogu čuti različite izjave.

Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”