Bisera Turković osudila napad na Ukrajinu: “BiH zna koliko zlo može biti rat”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je osudila napad Rusije na Ukrajinu te navela da se BiH “dobro sjeća kolko zlo može biti rat.

Kazala je da se BiH sjeća koliko zlo može biti rat.

Šokantne scene iz Ukrajine. Bosna i Hercegovina se dobro sjeća koliko zlo može biti rat. Oštro osuđujemo napad na suverenu naciju Ukrajine. Pozivamo na hitan prekid vatre i pokazujemo solidarnost sa građanima Ukrajine”, napisala je Turković na Twitteru.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, “specijalnu vojnu operaciju” na istoku.

Članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su također izrazili podršku Ukrajini uslijed napada.

Komšić: “BiH nastavlja pružati podršku Ukrajini”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je jutros s ukrajinskim otpravnikom poslova koji ga je obavijestio da je počeo napad Rusije na Ukrajinu.

Komšić je putem društvenih mreža saopštio da je u 6 sati razgovarao sa ukrajinskim otpravnikom poslova koji ga je zvanično obavijestio da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži podršku BiH i ubuduće.

Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica Evropske unije o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo da pružamo podršku Ukrajini”, poručio je Komšić.

Džeferović: “Mislima i molitvama sa ljudima Ukrajine”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najoštrije je osudio invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu.

Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. Sa mislima i molitvama sam sa ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga”, poručio je Džaferović.

Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio da su započeli specijalnu vojnu operaciju u Donbasu na istoku Ukrajine, počele su odjekivati eksplozije u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu i drugim mjestima.

Eksplozije, pored Kijeva, odjekuju u Harkovu, Kramatorsku, Mariupolu, Mykolaivu i Odesi.