Brat Vedrana Puljića: “Na kraju će ispasti da je Vedran sam sebe ubio zbog zavjere Bosanaca protiv Hrvata u BiH”

Oliver Knezović pravomoćno je oslobođen za ubistvo navijača Fudbalskog kluba Sarajevo Vedrana Puljića u neredima koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu.

Županijski sud u Splitu u ponedjeljak je Knezovića proglasio krivim za izazivanje opće opasnosti, zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora, a morat će platiti i troškove postupka.

Kako je za Sarajevsku seharu kazao brat stradalog Vedrana, Igor Puljić, ovaj ishod se znao godinama unazad.

Istina je i da je za našu medijsku kuću više puta govorio o tome.

Ne znam šta da vam kažem, razgovarali smo već nekoliko puta. Svaki taj put sam rekao da Vedrana nije pogodio Oliver Knezović nego policajac čije se ime i prezime zna. 

Poenta svega ovoga je da je jedini osumnjičeni za ovo djelo oslobođen optužbi i šta sada… ‘Vuk pojeo magarca’“, kazao je Puljić za Sarajevsku seharu.

Nakon svega ovaj slučaj ostaje bez ijednog optuženog, osumnjičenog i vjerovatno se ništa značajnije neće desiti u narednom periodu.

Kako nam je kazao Puljić ne bi ga iznenadilo da se u skorije vrijeme izmisli neka banalnost za smrt njegovog brata.

Na kraju će ispasti da je Vedran sam sebe ubio zato što je to bila zavjera Bosanaca protiv Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. Ne bi čudilo da izmisle tako neku banalnost“, zaključio je Puljić za Sarajevsku seharu.

Suđenje započeto u BiH, ali prebačeno u Hrvatsku

Suđenje Knezoviću najprije je započeto u BiH, ali postupak je prebačen u Hrvatsku, jer Knezović ima prebivalište u Zagrebu.

Optužnica je potvrđena, a onda je slučaj odlukom Vrhovnog suda delegiran u Split.

Smatrali su, naime, da će rekonstrukciju na mjestu događaja lakše obaviti sud u Splitu, nego onaj u Zagrebu.

Te nedjelje oko 400 navijača FK Sarajevo, među kojima i Vedran Puljić, zaputilo se na utakmicu u Široki Brijeg.

Navijači Sarajeva pripremali su se da u Širokom Brijegu na taj dan proslave rođendan grupe “Horde zla”.

Sat prije početka utakmice došlo je do sukoba ispred stadiona Pecara. Sukobili su se navijači Sarajeva, policija i lokalno stanovništvo.

Iako je svaka utakmica Sarajeva i Širokog Brijega utakmica visokog rizika, taj dan je policija, većina njih, bila u Mostaru kao podrška kolegama u susretu Veleža i Zrinjskog.

Nakon sveopće drame sukob se završio, a epilog je bio jedan ubijeni i više povrijeđenih.

Zbog ubistva Vedrana Puljića i pokušaja ubistva više osoba uhapšen je Oliver Knezović.

Istu noć pobjegao je iz pritvora Policijske uprave Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade policijske uprave.

Knezović je naknadno uhapšen u Hrvatskoj, čije državljanstvo također posjeduje, a 2017. godine došlo je do izmjene optužnice prema kojoj se on više nije teretio za navedeno djelo, već za pokušaj ubistva i opasnu radnju.

Porodica iz medija saznavala detalje i informacije

O ovom slučaju posljednji put pisali smo 12. novembra, kada se nakon nekoliko godina desio presedan, odnosno kada je potvrđeno da Vedran Puljić nije mogao biti pogođen s pozicije s koje je pucao Oliver Knezović, već s parkinga obližnje benzinske pumpe, s kojeg su, što je vidljivo i na snimcima, pucali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog kantona.

Da sve bude još zamršenije i mediji su za ovo saznali tek nakon dva dana.

Igor Puljić je tada za Sarajevsku seharu kazao da je ovo prva informacija nakon nekoliko godina koja dolazi do porodice i to iz medija!

“Ovo je prva informacija što se tiče ovog procesa koja je došla do nas u zadnjih četiri ili pet godina, tako da i to je jedan veliki cirkus. Niti je nama neko javio za ovu informaciju, mi smo za ovo saznali iz medija, pa smo ostali u čudu“, rekao je Puljić za Sarajevsku seharu.

I tada je kazao da je poslije 12 godina izašlo na vidjelo ono što svi govore.

Pa evo poslije 12 godina, izašlo je na vidjelo ono što svi mi pričamo svih ovih godina, prvi ja pa i svi ostali, da je Vedrana pogodio policajac, što je javna tajna u Širokom Brijegu.

Ja sam svakako uvjerenja, a i rekao sam to u par navrata pa čak i vama u intervjuu ranije, da Vedrana nije pogodio Oliver i da se zna ko je, da se zna i koji policajac, da se zna čak ime i prezime, da se zna hiljadu nekih stvari“, kazao je Puljić za Sarajevsku seharu.

Naši forenzičari nisu mogli ono što je uradio neutralni vještak iz Hrvatske

Tada je Puljić kazao i još jednu stvar, a to je da je razočaravajuće to što naši forenzičari nisu smogli snage za ono što je uradio neutralni vještak iz Hrvatske.

Onda dođemo na ovu verziju gdje naši forenzičari koji bi trebali raditi u interesu naših građana, naše države i ovog sistema, oni odbacuju tu verziju da je Vedran pogođen s benzinske pumpe što svaka osoba s četiri razreda osnovne škole može logično da zaključi da nije.

S druge strane neko ko je neutralan forenzičar, sudski vještak, iz Hrvatske, na osnovu nekih minimalnih dokaza uspije da dođe do tog zaključka odakle je Vedran pogođen i odakle je Vedran mogao da bude pogođen“, dodao je za naš medij.

Pitao se i ako nije Oliver pogodio Vedrana zašto se ne podigne optužnica protiv policajca.

A samim ovim, ja sam ubjeđenja da Oliver nije pogodio Vedrana i poslije 12 godina, ponavljam opet, oni su došli do zaključka da nije on, pa ćemo ga onda samo optužiti za pokušaj ubistva. Oliver jeste pucao tamo, Oliver je vjerovatno ranio neke od onih momaka, ali on nije pogodio Vedrana.

Oni sami sebi skaču u stomak s tim, indirektno potvrđuju da je policajac pogodio Vedrana. Ako nije već Oliver, gdje je onda optužnica za policajca kojeg ja ne bih imenovao zbog nekih sudskih razloga. Zašto nije optužnica podignuta protiv njega?“, pita se Puljić.