Ćamil Duraković ponovo dobio prijetnje: “Žale što i ja nisam ubijen u Srebrenici”

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice ponovo je dobio prijetnje, a koja je još jedna u nizu na koju se više i ne osvrće samo ga “rastužuje stanje u kojem se nalazi društvo u Bosni i Hercegovini”.

“Zbog sinoćnjeg pljuvanja po Srbima u emisiji, mogu samo da ti kažem ‘živio Ratko Mladić’ i šteta što su tebe omašili”, poruka je koju je Duraković primio na Instagramu.

Poruka se, kako je kazao, odnosila na gostovanje u emisiji na Face TV-u gdje se našao u duelu sa narodnim poslanikom u NSRS Nebojšom Vukanovićem.

Duraković je, kaže, ovu poruku javno objavio na Twitteru ne zbog toga da bi se neko nad njim sažalijevao, već da bi pokazao kakvo je stanje u društvu u Bosni i Hercegovini koje ga, dodaje, poprilično žalosti.

Tu poruku nisam ni otvorio jer ih veliki broj takvih dobijam svakodnevno. Objavio sam i da se vidi kakva je reakcija javnosti nakon što dijaloški učestvujete u debatama i iznesete svoj stav. To nije ništa strano ni nešto što se nije dešavalo i ranije, čak su bile i grublje prijetnje.

U ovoj poruci je samo iznesena ‘želja jednog građanina srpske nacionalnosti što i ja nisam ubijen u genocidu’. Dakle, to je samo želja jer on kaže šteta što su mene omašili”, rekao je Duraković za N1.

Naglasio je da je u toj emisiji poslao suštinsku poruku, a to je da se mora raditi na izgradnji mira i odbacivanju svake vrste podjela, sa naglaskom na jačanju države BiH.

Očito to neki ne razumiju ili vas preziru samo zato što ste Bošnjak ili Srbin. Zato sam ovo objavio da pokažem sliku našeg društva koje nije sazrelo, nije spremno na iskorake u tom pogledu”, dodao je Duraković.

Na kraju je poručio da su se svi ljudi umorili od ratova i retorike koja vodi ka daljim podjelama.

Nakon 27 godina od završetka rata mislim da je vrijeme da pronađemo način da svi zajedno bolje živimo. Nismo mi strani jedni drugima, trebamo samo biti bliži, međusobno se uvažavati, naše stavove.

I samim time, kako budemo imali jaču državu, imat ćemo stabilnije društvo. Što je država slabija time se ostavlja dodatan prostor onima koji žele poremetiti odnose i tu se trenutno nalazimo.

Država ne bi trebala biti neprijatelj nijednom njenom građaninu, ali očito da je neki žele prikazati kao zemlju Bošnjaka. Međutim, ovo je država koja podjednako pripada svima i kada ona bude jača, mi ćemo imati bolji život”, zaključio je Duraković.