Foto: The Art Newspaper Russia

Čuvar docrtao oči na čuvenoj umjetničkoj slici vrijednoj 1,3 miliona dolara

Čuvena slika “Tri figure” Ane Leporskaje poslata je na restauraciju nakon što je utvrđeno da je čuvar po njoj crtao hemijskom olovkom tokom svog prvog radnog dana.

Vrijednu avangardnu sliku oštetio je čuvar kome su privukle pažnju bezlične figure na umjetničkom djelu u ruskoj galeriji.

Oštećenje slike, koja je u vlasništvu Tretjakov galerije u Moskvi, primjetili su posjetioci još u decembru, ali zbog “malih“ oštećenja policija nije htjela da reaguje, međutim sada je utvrđeno ko je bio vandal, piše Guardian.

“Tri figure“ Ane Leporskaje naslikane su između 1932. i 1934. godine i bile su osigurane na 75 miliona rubalja (1.3 miliona dolara, 740.000 funti).

Djelo je bilo izloženo kao dio izložbe apstraktne umetnosti u Predsjedničkom centru Boris Jeljcin u Jekaterinburgu.

Aleksandar Drozdov, izvršni direktor Jeljcin centra, nije identifikovao čuvara u izjavi, ali je rekao da je radio za privatnu kompaniju za obezbjeđenje i da je otpušten.

Kustosica izložbe, Ana Rešetkina, rekla je da je slika vandalizovana “olovkom marke Jeljcin centar“.

Njegovi motivi su još uvijek nepoznati”, rekla je ona.

Mastilo je malo prodrlo u sloj boje, pošto titanijumska bijela koja se koristi za farbanje lica nije prekrivena autorskim lakom, kao što je to često slučaj u apstraktnom slikarstvu tog vremena”, napisao je Ivan Petrov u “Art Newspaper”.

Na sreću, vandal je crtao olovkom bez jakog pritiska, pa stoga reljef udaraca u cijelini nije narušen. Lijeva figura je također imala mali sloj boje na licu”, kaže Petrov.

Vandalizam su 7. decembra prvo primjetila dva posjetioca koji su podigli uzbunu sa službenikom galerije.

Slika je uklonjena sa izložbe i vraćena u Tretjakov galeriju u Moskvi.

Stručnjaci za restauraciju u Tretjakovu procenjuju da bi restauratorski radovi koštali 250.000 rubalja (4.600 dolara).

Jeljcin centar je prijavio štetu policiji 20. decembra, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Jekaterinburga prvobitno odbilo da podnese tužbu jer je šteta procenjena kao “neznačajna”.

Ruski mediji su prenijeli da se Ministarstvo kulture kasnije žalilo kancelariji generalnog tužioca na nereagovanje, a prošle sedmice je policija objavila da je otvorila istragu.

Osumnjičenom prijeti novčana kazna i zatvor do tri mjeseca.

Jeljcin centar je od tada postavio zaštitne ekrane preko preostalih djela na izložbi.

Ovo nije prvi put da je slika vandalizovana u Rusiji.

2019. godine je muškarac osuđen na dvije i po godine zatvora nakon što je “napao” sliku Ivana Groznog u Tretjakovu, otkinuvši je motkom od barijere koja štiti djelo.

Isto djelo je 1913. godine takođe “napao” psihički bolesnik koji ga je tri puta prerezao nožem.