Delegati FBiH traže istragu o privatizaciji i propadanju Fabrike duhana Sarajevo: “Ovo je nečuveno”

Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, podnio je inicijativu kojom se traži ispitivanje privatizacije i propadanja Fabrike duhana Sarajevo i Fabrike duhana Mostar.

Pitanje Vladi FBiH u vezi privatizacije FDS postavio je i Zvonko Marić kazavši kako “ne može shvatiti da za takav potez Vlada FBiH nije tražila saglasnost najviših zakonodavnih tijela u FBiH”.

Prema Konakovićevom prijedlogu, komisija bi brojala 11 članova, a o sastavu bi se dogovorili.

Ovaj dom je prvi otvorio raspravu o famoznim respiratorima iz Kine, a ovaj dom je tada pokazao ozbiljnost.

Pokazali smo komisiju koja je odlično uradila svoj dio posla i znam da su dijelovi iz rada ove komisije našle svoje mjesto u predmetu.

Pozivam sve da pokažu ozbiljnost i u ovoj temi koja za epilog ima aktuelno gašenje FDS. Bez posla ostaje 150 radnika”, rekao je Konaković.

“Ovo je nečuveno”

Delegat Zvonko Marić kazao je kako je nečuveno da je FDS ovako uništena i da je cjelokupna javnost zgrožena, ali i delegati ovog Doma.

Nakon 142 godine ugasiti jedna gigant, koji je nekada brojio 3.000 uposlenika i mogao pokrenuti dosta toga kada je riječ o privrednim tokovima u FBiH, je nerazumljivo. Volio bih da mi neko ovdje usmeno ili na bilo koji način odgovori.

Ukazujem predsjedavajućem da nama delegatima iz Vlade FBiH i premijer ne odgovaraju na pitanja koja postavljamo i to je nečuveno. Obično u normalnim parlamentima, a ovaj očito nije, dođu svi, ili većina ministara, odgovaraju usmeno na pitanja.

Svjedočio sam tokom rata da su radnici FDS otišli na brda da brane grad i kada su se vratili većina ih nije imala gdje. Je li veći prioritet praviti tržne centre i zgrade od toga? Kako je moguće da je Vlada prodala 39 posto vlasništva nad tim kapitalom”, upitao je Marić.

Podsjetimo, Fabrika duhana Sarajevo ulazi u postupak likvidacije 31. marta.