Detalji otmice turskih državljana: U Sarajevu ih natjerali da uđu u kombi, hranili ih jednim hljebom dnevno

Bosanskohercegovačka javnost šokirana je nesvakidašnjom otmicom turskih turista, koju je prošle sedmice izrežirao dvojac iz Zenice.

Naime, scene poput onih u akcionim filmovima odvijale su se u mjestu Kovanići kod Topčić Polja, gdje su četiri turista, inače državljanina Turske, bili praktično zarobljeni u kući.

Nakon šest dana jedan muškarac uspio se osloboditi i pobjeći do prve kuće u Kovanićima, a potom zatražio pomoć od mještana koji su o svemu alarmirali policiju.

Zenička policija ekspresno je reagirala i oslobodila ostale zarobljene turiste, te uhapsila muškarca koji ih je držao zarobljene šest dana.

Podsjetimo, oni su uz prijetnju oružjem turiste oteli u Sarajevu, a potom ih dovezli u Kovaniće.

U Sarajevu su, prijeteći im oružjem, natjerali ih da uđu u kombi, odakle su ih odveli u Kovaniće“, priča izvor Dnevnog avaza.

Policija je 18. februara uhapsila Dževada Sadriju, koji se sumnjiči za ovu otmicu, a još uvijek se traga za još jednom osobom koja se dovodi u vezu sa ovom filmskom otmicom.

Dnevni avaz objavio je šokantne detalje horora kojeg su preživljavali turski turisti, dok su bili oteti.

Naime, kako saznaje ova medijska kuća, turisti su u kući bili zavezani bez odjeće i trpjeli su fizičko nasilje.

Držali su ih gole, a često su ih udarali. Dnevno su im davali samo jedan hljeb da jedu“, tvrdi izvor ove kuće.

Saznaje se i to kako je došlo sa se jedan od otetih turista oslobodi.

Otmičar se napio, pa su turisti iskoristili takvo njegovo stanje. Odvezali su se i pobjegli“, govori izvor.

Dževad i ranije bio nasilan

Zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela, Policijski službenici Policijske stanice Nemila su lišili slobode lice Dževada Sadriju, rođeno 1985. godine, iz Zenice, dok se za još jednim licem intenzivno traga.

Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja, lice Sadrija je predat na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Protupravno lišenje slobode” iz člana 179. Krivičnog zakona FBiH.

Mještani Kovanića su rekli da je on i ranije bio nasilan, da je znao pretući druge muškarce bez ikakvog razloga i povoda.