Forto: “TK jeste zakinut, ali ne oduzima Sarajevo novac”; Konaković: “SDA kažnjava ‘Trojku’ i ovo joj je krah”

Prije rasprave u Skupštini KS povodom ukidanja “pondera 2” za KS izmjenama federalnog Zakona o pripadnostima javnih prihoda u Federaciji BiH obratio se zastupnicima premijer KS Edin Forto.

Kazao je da TK jeste zakinut, ali ne od strane Kantona Sarajevo.

Tuzlanski kanton jeste zakinut, i to se mora ispraviti. Ali KS nije mjesto koje oduzima novac Tuzli. Onda čujemo glasove iz Mostara, Unsko-sanskog kantona… Stvara se animozitet prema glavnom gradu, tako je bilo i u bivšoj državi.

Postojeći zakon nije dobar, pogotovo za TK. Nerad Vlade FBiH stvorio je vakuum, doveo je do samoorganizovanja određenog broja zastupnika vođenih lokalpatriotizmom. Pozivam sve aktere da izvrše pritisak na Vladu FBiH da dobijemo dobar i pravičan zakon“, poručio je Forto.

Ove izmjene još uvijek nisu usvojene u Domu naroda PFBiH.

Zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da je ogromna odgovornost na Vladi FBiH, jer je istina da je Tuzlanski kanton oštećen svake godine za desetke miliona KM.

Predlagači izmjena zakona koji dolaze iz TK čine štetu ovom dijelu BiH predloženim zakonskim aktom. Istovremeno, predlagači odbijaju model koji bi donio više novca TK. Radna grupa Vlade FBiH se ne sastaje – Vlada FBiH vara.

Usvajanje Zakona značit će krah Stranke demokratske akcije u KS. SDA kažnjava ‘Trojku’ u KS zbog postignutih rezultata“, kazao je Konaković.

Replicirao mu je Haris Zahiragić (SDA) navodeći da “Trojka nema rezultata”.

Zakon nije usvojila SDA, zakon su i predložili i usvojili zastupnici iz svih stranaka sa skoro dvije trećine. Zastupnici iz Sarajeva nisu glasali. KS, TK, USK dobija, SDA nije tu u vlasti i nemojte to pripisivati SDA.

Ja sam protiv ovog zakona jer klima u kojoj se raspravlja je antisarajevska. Ja ne mislim da je Sarajevo vrijedniji od drugih gradova, ali je Sarajevo glavni grad“, kazao je Zahiragić.

Procjene su da će KS ostati skoro bez 90 miliona KM izmjenama Zakona o pripadnosti prihoda koje su zasad usvojene samo u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.