Foto/ Ogromne gužve ispred CIPS-a, građani mahom traže potvrdu zbog otvaranja novih bankovnih računa

Od jutros se bilježe velike gužve ispred CIPS-a u općini Novi Grad, gdje građani traže potvrdu kako bi mogli otvoriti novi bankovni račun.

Ista je situacija i u drugim mnogoljudnim općinama u Kantonu Sarajevo.

Ogroman broj klijenata Sberbanke odlučio je ugasiti svoje račune i preći u druge banke.

Dok nas iz entitetskih agencija za bankarstvo i Udruženja banaka uvjeravaju da sve funkcioniše kao i inače građani očigledno nemaju povjerenja.

Ruska invazija i agresija na Ukrajinu rezultirala je da sankcije ruskim bankama osjete i građani u BiH.

Veliki broj građana već je podigao svoju ušteđevinu u Sberbanci, ali je očigledno da se još veći broj njih odlučio da prekine saradnju.

Kako su nam potvrdili građani, u najvećem broju su danas u redu ispred CIPS-a jer im treba potvrda kako bi otvorili račune u drugim bankama.

Na kraju šta reći osim “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“.

Korisnici ne mogu povući novac na račune u Sberbanci

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine obavjestilo je javnost da građani – korisnici Sberbank dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka nemaju razloga za brigu.

Kako kažu, ruskog elementa u obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini više nema, obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta, navode iz Udruženja Banaka BiH.

U realnosti toliko to ne funkcioniše, u realnosti obje agencije za bankarstvo ne mogu i neće spasiti Sberbank, Udruženje banaka ne može garantovati korisnicima da će sredstva iz inostranstva biti na njihovim računima.

U realnosti korisnici Sberbanke u našoj državi već danas ne mogu da dobiju uplatu na svoj račun, a naši čitaoci poslali su nam i poruke kompanija kao dokaze da je to nemoguće uraditi.

Dobro pitanje za postaviti je da li se Centralna banka Bosne i Hercegovine na ovaj način pokušava spasiti, obzirom da je pretpostavka klijenata Sberbanke da ona kao jedna od banaka koja postoji u našoj državi praktično ne interesuje gore navedene agencije i udruženje.

Sagovornik Sarajevske sehare koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti teme pita se da li mu iko može garantovati da će njegov novac biti na računu iza 20. marta.

U Bosni i Hercegovini je veliki broj freelancera i kompanija koje posluju ili dijelom posluju s inostranim tržištem. Dokle će ići sada to uvjeravanje da će sve biti kao i inače, dok državne firme povlače milione iz ove banke? Da li ćemo se igrati s privredom u Bosni i Hercegovini lažnim obećanjima ako znamo da ni političari u ovoj državi obećanja ne ispunjavaju“, pita se naš sagovornik.

Kaže da je već jutros dobio negativan odgovor od Payoneera kada je pokušao svoju platu da prebaci na svoj račun u Sberbanci, a poslao nam je i screenshot odgovora.

Trenutno se kockamo sa sudbinama hiljada ljudi. Ne govorimo o nekoliko desetina osoba, govorimo o velikom broju kompanija koje neće moći isplatiti plate radnicima, doprinose, velikom broju freelancera koji će ostati bez primanja.

Na hiljade je takvih. Evo otvoreno pitam Agenciju za bankarstvo FBiH i Udruženje banaka da li oni garantuju da ako ne dobijemo sredstva da će nam oni isplatiti isti iznos?

Evo pitam sada i da li će Porezna uprava kada nam dođe ‘plava koverta’ zbog neplaćanja doprinosa imati razumijevanja kada kažemo da su nas uvjeravali da je kao i inače i da su riješeni problemi poslovanja Sberbanke?

Mi nemamo vremena, niti imamo mogućnosti da nasjednemo na marketinške i PR trikove kriznog komuniciranja. Igramo se sa desetinama hiljada sudbina ljudi“, zaključuje naš sagovornik.