Foto/ Pogledajte kako je jučer bilo na utrci Trebević Trail

Jučer je na Trebeviću održan Prvi Trebević Trail u organizaciji Planinarskog društva Skakavac.

Trka, koja je prva ovog tipa na planini Trebević, organizovana je povodom jubileja XlV Zimskih olimpijskih igara.

Partneri trke u organizaciji PD Skakavac su bili J.P. Sarajevo doo,Gorska služba spašavanja Trebević i Spasilačka služba Wolf.

Učešće na trci je uzelo 64 takmičara koji su prošli stazom dužine 13 kilometara, a čiji cilj i start su bili na vidikovcu Sarajevske žičare.

Od žičare je staza prošla pored hotela Pino, planinarskog doma Napredak, neizostavna Tri budalaša, nakon čega su svi takmičari došli na kontrolno-okrepnu stanicu koja se nalazila na planinarskom domu “Jure Franko”.

Odatle su se trkači preko grebena penjali na vrh Trebevića i onda se serpentinama spuštali pored Brusa i nazad do vidikovca Sarajevske žičare.

Najbrža među ženama je bila Alma Alijagić (BiH) s vremenom 1:23:56, drugoplasirana je Zoé Hamel (Francuska) sa vremenom 1:24:36, a treće mjesto sa vremenom 1:32:41 je osvojila Josephine Mintel (USA).

Prva tri mjesta u muškoj konkureciji su pripala takmičarima iz Bosne i Hercegovine.

Najbrži je bio Neven Cicović sa fascinantnim vremenom 1:08:42, drugi je Dejan Žerajićkojem kojem je ovo prva trka po zimskim vremenskim uslovima sa vremenom 1:12:56, a trećeplasirani Almir Jašarević sa vremenom 1:19:23.

Na proglašenju pobjednika trke, nagrade i pehare prvoplasiranim je uručio Adnan Medić, pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Asad Jelešković, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo je dodijelo nagrade drugoplasiranim, a Komoran Malko, zamjenik načelnika opštine Istočni Stari Grada je uručio nagrade trećeplasiranim trkačima.

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac nije krio oduševljenje ovom trkom.

Zaista smo sretni jer trkači nose lijepe uspomene na ovu trku, a to nebi bilo moguće bez pomoći volontera, članova tima našeg društva i sponzora. Zahvaljujemo se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta KS, Ministarstvu okoliša i prostornog uređenja KS, Javnom preduzeću Sarajevo, KJU za zaštićena prirodna području, Opštini Istočni Stari Grad, Gorskoj službi spašavanja Trebević i Spasilačkoj službi Wolf, kao i našim medijskim pokroviteljima Antena, RSG i radio MIX i portalu radiosarajevo“, kazao je Bašić.

Ubrzo nakon Trebević Traila, Planinarsko društvo Skakavac organizuje 3. Valter Trail-Das ist Valter, koji se održava 05.03.2021. godine u Sarajevu.

Prijave za ovu adrenalinsku utrku su otvorene na linku Valter Trail do 20.02.2022. godine, a ova trka se kreće dijelom rute Igmanskog marša.