Foto/ Supruga Danisa Tanovića objavila brojne fotografije Orhana dok je bio mlađi

Prošlo je devet dana od saobraćajne nesreće na Drveniji koja je šokirala i zabrinula stanovnike glavnog grada BiH.

Benjamin Spahović skupocjenim automobilom udario je dječaka Orhana Tanovića, sina našeg priznatog reditelja i oskarovca Danisa Tanovića, dok je prelazio ulicu na pješačkom prelazu.

I dok svakodnevno željno iščekujemo vijesti kada će Orhan da ozdravi Danisova supruga Maelys de Rudder objavila je kolaž brojnih fotografija Orhana kada je bio mlađi, a brojni pratioci ostavili su srca u komentarima i poruke podrške.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maëlys de Rudder (@eesh2016)

Danis Tanović obradovao sve: “Orhan je otvorio oči”

Otac povrijeđenog dječaka Orhana, Danis Tanović, jučer se oglasio na instagram profilu i donio nam zaista, zaista sjajne vijesti!

Orhan je otvorio oči. Nadamo se da će uskoro ponovo biti sa bratom i sestrama“, objavio je kratko Tanović.

Malo nas je stvari moglo jučer obradovati kao ova vijest i kada kažemo to, zaista pišemo iz dubine duše!

Tanović se i prije dva dana oglasio kada je rekao da ljekari govore da je Orhan svakim danom sve bolje.

Doktori nam kažu da je svaki dan sve bolje, ali da je nezahvalno davati procjene. Orhan još uvijek lebdi ‘negdje između’. Sad nam svaki njegov treptaj, mali pokret prstom puno znače. Danas je sedam dana kako smo ga zadnji put vidjeli, čini se kao sedam godina”, naveo je Tanović.

Još je apelovao na građane Sarajeva da, ukoliko voze, smanje gas.

Večeras, ako vozite, smanjite gas i vozite pažljivo. Petak je, lijepo vrijeme, grad će biti pun klinaca”, zaključio je Tanović.

Podsjetimo, još uvijek traje istraga o saobraćajnoj nesreći u kojoj je Benjamin Spahović skupocjenim automobilom na pješačkom prelazu udario dječaka Orhana Tanovića, sina proslavljenog bh. režisera Danisa Tanovića.

Trenuto su u toku brojna vještačenja o ovom slučaju, koja bi trebala da nam pruže jasniju sliku šta se dešavalo.

Jedan od dokaza je i Spahovićev Porsche na kojem su nastala veća oštećenja nakon silovitog udara u pješaka.

Uviđaj na mjestu nesreće trajao je više od tri sata, a vještačenjem je utvrđeno da se Spahović ulicom Hamdije Kreševljakovića kretao nedozvoljenom brzinom od 70 kilometara na sat.

Dozvoljena brzina je 50 kilometara na sat, a u tom dijelu ulice primjerena je brzina od 40 kilometara na sat.

Zbog blizine semafora te autobuske i trolejbuske stanice potrebno je voziti čak i manjom brzinom jer se u svakom momentu mogu na kolovozu pojaviti pješaci“, kazao je izvor blizak istrazi.

Izvršena su određena mjerenja na mjestu nesreće, te se došlo do bitnih podataka.

Zbog brzine kojom se vozilo kretalo, ono se zaustavilo tek 30 metara dalje od mjesta naleta na pješaka“, kazao neimenovani sagovornik Avaza.

Spahović počinio 72 prekršaja

Benjaminu Spahoviću određen je jednomjesečni pritvor, sumnjiči se za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, a smješten je u S-odjel KPZ-a “Miljacka“.

Ćeliju, u kojoj su stakla blindirana, dijeli s još dvojicom pritvorenika.

Kako je potvrđeno iz Uprave policije MUP-a KS, Spahović ima dug od 4.920 KM zbog neplaćenih kazni.

Osim toga, počinio je 72 prekršaja od 2015. do 2022., isključujući 2019. i 2020., kada nije bilo zabilježenih prekršaja. U tom periodu bio je na izdržavanju kazne zatvora za pljačku benzinske pumpe u Vogošći.

Inače, Spahoviću se na teret stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336. stav 1. KZFBiH, za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Danis Tanović sa suprugom Maelys ima petero djece, a Orhan je njihovo treće dijete i prvi sin u porodici.

Orhan još nije napunio 17 godina, a rođen je u maju 2005. godine u Parizu.

Tanović se dva dana nakon nesreće po prvi put oglasio povodom ovog događaja.

Hvala vam svima koji ste uz nas u ovom teškom trenutku. Hvala policajcu koji se zadesio na mjestu nesreće i odmah zatražio pomoć, hvala Hitnoj Pomoći na brzoj intervenciji, hvala osoblju KUM-a i svim doktorima koji su pomogli da Orhan preživi prve kritične trenutke.

Nadamo se da će Orhan biti dobro i da će nam se uskoro vratiti. Čuvajte, volite i pazite svoje bližnje“, napisao je bh. reditelj na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danis Tanovic (@danistanovic)

Oglasila i Danisova supruga koja je zamolila sve da se mole za njenog sina.

Moj predivni sin Orhan treba vašu ljubav upravo sada. Ovo je njegova stara slika. On je sada zgodan, ljubazan i snažan 17-godišnjak, koji ispunjava naše dane radošću i životom. U petak ga je udario automobil koji je vozio prebrzo.

O njemu brine najprofesionalnije i najposvećenije medicinsko osoblje i znam da je u najboljim rukama. Molim se za njegov potpuni oporavak. Molimo vas da nam se pridružite svojim molitvama. Hvala vam“, napisala je Maelys de Rudder.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maëlys de Rudder (@eesh2016)

Kako je rekao u jednom intervju 2009. godine, nakon preseljenja iz Pariza u Sarajevo kako bi bio uz bolesnu majku, jedan od razloga povratka u BiH jeste i želja bh. reditelja da njegova djeca nauče i bosanski jezik.

MUP Kantona Sarajevo je ranije saopćio kako je Spahović alkotestiran i podvrgnut i testu na prisustvo opojnih sredstava.

Kako navode nije utvrđeno prisustvo niti jednog, niti drugog.

Nije utvrđeno prisustvo niti jednog, niti drugog. Po naredbi dežurne tužiteljice od osumnjičeng je uzeta i krv i urin zbog analize i potrebnih vještačenja“, rečeno je iz policije.

Također, još uvijek treba biti utvrđeno da li je preticao trolejbus, te da li je eventualno prošao kroz crveno, ali i još brojni detalji nesreće.

Šta su kazali svjedoci?

Svjedoci kažu da je vozač išao neprilagođenom brzinom i udario dječaka na pješačkom prijelazu.

Očevici kažu da su vidjeli automobil koji velikom brzinom ide iz pravca Skenderije, a da je pješaka udario nakon što je naglo skrenuo kako bi obišao trolejbus koji se zaustavio na Drveniji.

Kako govore svjedoci dječak je u trenutku kada je odvežen na Kliniku urgentne medicine disao iako je udarac bio izuzetno jak.

Ko je Spahović?

Benjamin Spahović i ranije je bio problematičan i bio je u zatvoru.

Svojevremeno je bio i učesnik rijaliti šoua “Parovi” na Happy televiziji u Srbiji.

Nakon izlaska iz rijalitija u martu 2019. godine opljačkao je pumpu u Vogošći.

Za učešće u ovom razbojništvu osuđen je bio na dvije godine i sedam mjeseci zatvora.