Foto/ U Banjaluci osvanuli transparenti: “Rusi Ukrajine – Srbi su uz vas”

Srpski narodni pokret -“Izbor je naš“ jutros je iskazao podršku Rusima u Ukrajini na način što je u Banjoj Luci postavio veliki transparent.

Na transparentu je napisano: “Rusi Ukrajine, Srbi su uz vas. To se zove sloboda!”.

Kako navode u saopštenju iz Srpskog narodnog pokreta, u toku dana će se obratiti ambasadorima Rusije u Srbiji i Bosni i Hercegovini sa molbom da predstavnicima oblasti Donjeck i Lugansk u Ukrajini proslijede njihovo otvoreno pismo podrške.

Snaga međusobne podrške, srpskog i ruskog naroda, odrediće im i istu budućnost, koja može biti zlatna”, stoji, između ostalog, u saopštenju.

Foto: SNP
Foto: SNP

Podsjećamo, u toku aktuelne i rastuće krize u Ukrajini, prije nekoliko dana su zabilježeni i prvi napadi, i to u oblasti Lugansk u kojem je granatiran dječiji vrtić.

Ukrajinci tvrde da su ruski separatisti pokrenuli napad, dok separatisti tvrde suprotno.

“Leglo kriminala, plaćenici koje regrutuje Ukrajina”

Još gore od svega je što moramo podsjetiti na riječi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je u intervju RT-u da je Zapadni Balkan postao leglo kriminala gdje se regrutiraju plaćenici u sukobima koje potiču Amerikanci.

Naveo je kako su “militanti iz Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine regrutirani kako bi ‘izbacili Rusiju iz balansa’, što uključuje i njihovo slanje u Donbas (istočnu Ukrajinu)”.

Ministarstva sigurnosti i vanjskih poslova Bosne i Hercegovine demantovali su ove informacije.

Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana su postali leglo kriminala. Oni su teroristi i dileri droge. Plaćenici se tamo regrutiraju za vojne konflikte koje potiče SAD, između ostalih.

Imamo informacije da su militanti iz Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine regrutirani kako bi ‘izbacili Rusiju iz balansa’, što uključuje i njihovo slanje u Donbas (istočnu Ukrajinu). Radimo na tome da potvrdimo te informacije”, kazao je Lavrov za RT.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kazali su kako se “nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga”.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je da će uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi sa ovom izjavom.

Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio sa našim sigurnosnim službama.

Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i posebno kada je u pitanju sigurnost ili stabilnost”, poručila je Turković.